Stormen er under økt overvåking

Det er meldt full storm i Troms og store deler av Finnmark tirsdag ettermiddag og kveld. Værsituasjonen er nå under økt overvåking, melder Meteorologisk institutt.

Ekstremværet Ole i Bodø

Det kan bli svært høye bølger når årets først høststorm kommer til Nord-Norge. Her fra ekstremværet «Ole» i Bodø tidligere i år.

Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix

Publikum må sjekke TV, radio og/eller internett for oppfølgende værmeldinger utover dagen, skriver met.no.

For Lofoten og Vesterålen meldes det om økning til vestlig full storm. Dette kan utvikle seg til kortvarig sterk storm. Vindkastene kan bli på 30 til 40 meter per sekund. Det meldes også om en signifikant bølgehøyde på 7 til 9 meter inn mot land ettermiddag og kveld.

I Troms og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark vil det være sent i ettermiddag være økning til sørvestlig full storm på kysten med vindkast opp mot 30 til 40 meter per sekund. På kvelden vil vinden dreie mot vest, og natt til onsdag blir det en minkende vestlig sterk kuling på kysten. Bølgehøyden i disse områdene vil komme opp i 10 til 11 meter inn mot kysten.

Det er også mulighet for kraftig forhøyet vannstand på grunn av kombinasjon av høyt astronomisk tidevann i tillegg til høye bølger og kraftig vind ved flo natt til onsdag. Det samme gjelder for Øst-Finnmark.

I Nordland ventes det høye bølger inn mot kysten, og det varsles om høy vannstand for strekningen Bodø til Harstad tidlig i ettermiddag.

Problemer i trafikken

Det varslede uværet nordpå begynner å skape problemer for trafikken til sjøs. Også bruene i Lofoten kan bli stengt i perioder pga vinden, opplyser Statens vegvesen.

Fergesambandet Bodø-Værøy-Røst er innstilt i ettermiddag på grunn av værforholdene, melder Torghatten Nord. Dette gjelder avgang fra Bodø klokken 16, fra Røst klokken 19.45 og Værøy klokken 21.30. Fergesambandet Svolvær-Skrova er innstilt, det samme er hurtigbåtavgangen fra Bodø til Helnessund klokken 16.30.

Det er så langt ikke meldt om problemer i flytrafikken.

Fergetrafikken mellom Melbu og Fiskebøl er i gang igjen etter at det var stans tidligere pga værforholdene.