Stormen blant finalistene til anerkjent arkitektpris

Stormen i Bodø er blant verdens beste bygninger, skriver CNN. – Forstår godt at bygget vekker oppsikt internasjonalt, sier ordføreren i Bodø.

Stormen bibliotek i Bodø

Stormen er kulturkvartalet i Bodø bestående av Stormen teater og konserthus og Stormen bibliotek og litteraturhus.

Foto: Susanne Lysvold / NRK

Det er CNN som skriver om de seks finalistene til «RIBA International Prize» – en pris som deles ut av Royal Institute of British Architects.

Blant finalistene finner vi bygninger som er like forskjellige som St. Pauls katedral i Storbritannia og Spanias Sagrada Família.

Blant imponerende byggverk – blant annet et kunstsenter på en øy i Azorene og et universitet i Peru – finner vi Stormen i Bodø, som én av de seks finalistene.

«Selv om bygningene er svært forskjellige med tanke på design og karakter, viser disse bygningene hvordan intelligent arkitektur i enhver forkledning kan berike både byer og landsbygder», skriver CNN i sin artikkel, som siterer RIBAs president Jane Duncan på følgende:

– I kjernen av denne prisen feires arkitektonisk fortreffelighet, og kraften av hvordan arkitektur kan være til fellesskapets beste.

Stormen bibliotek i Bodø

Kulturkvartalet ble åpnet 16. november 2014 og ligger ved havna i Bodø sentrum.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Spektakulært

Bodøs ordfører Ida Pinnerød forteller at hun forstår godt hvorfor Stormen vekker oppsikt.

Ida Maria Pinnerød

Ida Maria Pinnerød, ordfører i Bodø.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

– Det er et veldig vakkert bygg som har gjort noe med hele bybildet vårt. Bygningen forener naturen og det urbane på en særdeles god måte, sier Pinnerød til NRK.

Hun tror noe også handler om beliggenheten, som i seg selv er oppsiktsvekkende.

– Stormen ligger spektakulært til. I ytterkanten av Europa, og midt i nordområdene. Det er umulig å spekulere i hvem som vinner, men bare det å være nominert til en så høythengende pris, er i seg selv en seier, konstaterer Pinnerød.

Anerkjent pris

Leder Marianne Siiri i Nord-Norges Arkitektforening forteller at dette er en pris som henger høyt internasjonalt.

– Dette er den eneste nominerte fra de nordiske landene. 30 bygninger fra fem kontinenter var foreslått, og av disse er seks nå med i siste runde.

Siiri beskriver RIBA som en institusjon blant arkitekter, og forteller at de deler ut flere forskjellige priser.

– For denne prisen, prøver de å se hvordan arkitekturen kan bidra til å forme omgivelsene. En vurderer altså ikke bare det estetiske, men også byggverkets samfunnsmessige betydning.

Tror Stormen har gode vinnersjanser

Stormen kulturhus ble tegnet av arkitektene Daniel Rosbottom og David Howarth, med temaet «urbane figurer». Siiri tror byggets enkle formspråk, bruk av materialer og detaljutforming bidrar til at Stormen har blitt en «snakkis» internasjonalt.

– At Stormen er blant finalistene til en slik pris, er fantastisk. Stormen har vunnet priser tidligere også. Dette er et bygg som har gitt mye til byen og regionen.

– Hva tror du om vinnersjansene?

– Jeg tror vi har gode sjanser. Dette er et unikt bygg som har formet hele byen.