Storm på vei mot kysten: – Det vil bli veldig kraftige vindkast

Det har vært iskaldt over hele landet. Men fra i morgen kommer mildværet med sønnavind, storm, kraftige vindkast og nedbør.

Kraftig vind langs kysten fra fredag 06.01.17

Vinter-høytrykket over Norge må vike for lavtrykk fra vest. På kysten øker vinden i kveld, og fra fredag blir det storm flere steder, særlig i Nord-Norge, men også enkelte steder på Vestlandet.

Foto: Meteorologisk institutt

Vinter-høytrykket over Norge må vike for lavtrykk fra vest. På kysten øker vinden i kveld, og fra fredag blir det storm flere steder, særlig i Nord-Norge, men også enkelte steder på Vestlandet.

  • Det er varslet liten til full storm langs kysten fra Stad og nordover til Lofoten og Vesterålen
  • Det er fralandsvind og det kan komme vindkast, også i indre strøk opp i 20–30 m/s
  • Det vil komme nedbør som regn og sludd i lavlandet, snø i høyereliggende strøk

I Nordland og Finnmark er det sendt ut OBS-varsel med følgende begrunnelse: Fra torsdag kveld og ut fredag ventes lokalt vanskelige kjøreforhold på grunn av sterk vind, snøfokk og temperaturer langs kysten nær null grader. Fredag morgen og ettermiddag ventes lokalt sterke vindkast på cirka 30 meter i sekundet.

– Kraftig sønnavind

– Årsaken til alt dette er at vi venter kraftig sønnavind. Det vil bli storm flere steder, og vindkastene kan bli veldig sterke, særlig over tregrensen og på fjellovergangene, sier vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Vanskelige kjøreforhold i fjellet

Skal du ut å kjøre i fjellet i morgen, må du være forsiktig.

– Det vil bli glatt og helt sikkert kolonnekjøring flere steder. I Finnmark spesielt tror jeg vil vi få se flere stengte veier, sier Wergeland.

Akkurat hvor vinden vil treffe verst, er ikke meteorologene sikre på.

– Det vil være store lokale variasjoner, men steder som normalt er utsatt på sønnavind vil merke det ekstra godt. Det vil være viktig at folk sikrer løse gjenstander, sier Wergeland.

Det er også sendt ut OBS-varsel for Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Oppland og Hedmark. Her vil det bli vanskelige kjøreforhold i fjellet på grunn av kraftig vind, snø og snøfokk.

Laster Twitter-innhold