Storm og glatte veier i Nordland

I ettermiddag treffer en vinterstorm Nordland. Det blir også mildvær, så det blir svært vanskelige kjøreforhold.

Bølger

I går formiddag advarte meteorologene mot at de tre fylkene i nord kunne få ekstremvær med sterk storm, i verste fall orkan, og kraftige vindkast langt inn i landet i morgen. Men nå ser det litt bedre ut.

Foto: Bent Ribe

– Stormen treffer først sør for Lofoten, så dreier den nordvest i kveld, og det blir også full storm nord i Nordland, sier Tore Vassbø, vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge onsdag morgen.

Meteorologene har hatt vriene dager, for uværet som er på vei mot kysten av Nord-Norge har vist seg å være svært ubestemmelig.

I går formiddag advarte meteorologene mot at de tre fylkene i nord kunne få ekstremvær med sterk storm, i verste fall orkan, og kraftige vindkast langt inn i landet i morgen.

Men nå ser det litt bedre ut.

– Basert på hovedprognosen vår er sannsynligheten for at det blir ekstremvær synkende. Nå er vi ganske sikre på at vi ikke kommer til å varsle ekstremvær, sa vakthavende meteorolog Anita Ager-Wick til NRK i går.

– Folk kan nesten puste lettet ut, men vi har ikke avblåst det helt, fortsetter hun.

Flere stormer på vei

Ifølge Ager-Wick ligger nå an til at en god, gammeldags vinterstorm er på vei mot Nord-Norge.

Lofoten og Vesterålen får kjenne vinden først, men utover på dagen vil det øke til sørvestlig liten storm over store deler av Nordland. Etter hvert vil vinden bevege seg nordover, men da blir den svekket. Troms og Finnmark får «bare» kuling.

– Det kommer også mildvær med vinden, og så blir det kaldere i kveld, så det blir vanskelige kjøreforhold i dag, sier Vassbø.

Han forteller også at det ikke er over med uvær når denne stormen har passert. Da er det mer vær og vind – og stormer – på vei mot nord.

– Sprikende prognoser

Det har vært fryktelig krevende for meteorologene å få et klart bilde av vinden de siste dagene.

– Normalt er det usikker hvor lavtrykket vil treffe. Men nå har det vært usikkert hvor det vil treffe, hvor sterkt det vil bli og når det vil treffe. Det har vært, og er, veldig sprikende prognoser, men nå altså tendensen at den sterkeste vinden er avtagende, sier Ager-Wick.

Det er den såkalte jetstrømmen som lager krøll når meteorologene skal varsle denne vinterstormen. Jetstrømmen er en kraftig vind langt over hodene våre, som frakter med seg lavtrykk over Atlanterhavet mot Norge.

Rett før lavtrykket treffer kysten i Nord-Norge, hopper det av på nordsiden av jetstrømmen, forklarer Vassbø.

– På dette tidspunktet er jetstrømmen litt svakere i styrke, men så forsterker den seg igjen. Usikkerheten ligger i hvor stor grad denne forsterkningen påvirker lavtrykket, sier Vassbø.