NRK Meny
Normal

Avinor er ferdig med planleggingen: – En milepæl

Avinor vil torsdag overlevere en såkalt konsesjonssøknad for en ny storflyplass på Helgeland.

Polarsirkelen lufthavn

STORFLYPLASS: Slik kan nye Polarsirkelen Lufthavn på Hauan i Rana bli seende ut.

Foto: NarudStokkeWiig

Vi er ferdig med vårt arbeid, og satser på å overlevere konsesjonsøknaden vår i morgen bekrefter prosjektdirektør, Nic. Nilsen i Avinor til NRK.

Nic. Nilsen

Prosjektdirektør Nic. Nilsen sier det nå er opptil Luftfartstilsynet og Samferdselsdepartementet å avgjøre.

Foto: Oslo Lufthavn

Nå er det opp til Luftfartstilsynet å gjøre de faglige vurderingene, mens Samferdselsdepartementet vurderer de økonomiske og samfunnsmessige konsekvensene ifølge Nilsen.

– Starten på neste fase

Den nye storflyplassen på 2200 meter er planlagt bygd på Hauan i Rana.

Det vil være en milepæl. Dette er vårt fundament for å kunne realisere den nye storflyplassen, sier daglig leder Henrik Johansen i Polarsirkelen Lufthavnutvikling.

Ifølge Johansen betyr dette starten på neste fase, som innebærer behandling av konsesjonsøknaden, og en ekstern statlig kvalititessikring. Og Johansen har tro på rask behandling av søknaden.

Tirsdag vedtok en samlet transportkomite og et enstemmig Storting en merknad til statsbudsjettet som sier at man forventer god fremdrift i behandlingen av denne saken, og arbeidet med videre finansiering, sier han.

Tallene skal kvalitetssikres

Men nå skal såkalte statlige kvalitetssikrere gjennomgå tallene til Avinor. Tidligere i høst la Urbanet Analyse fram en rapport på oppdrag fra Samferdselsdepartementet, som vurderte regionale konsekvenser ved en eventuell endring av lufthavnstrukturen på Helgeland.

I rapporten er en av hovedkonklusjonene at videreføring av dagens flyplasstruktur samfunnsøkonomisk sett er mest lønnsomt.

Johansen er likevel ikke bekymret.

Vi mener Urbanet Analyse la til grunn trafikkberegninger som er langt lavere enn faktiske trafikktall på sammenlignbare lufthavner. Vi er sikker på at dette er et prosjekt som er liv laga.

Johansen håper de første flyet kan lande på Polarsirkelen Lufthavn om 4-5 år.

– Et viktig skritt videre for Helgeland

Avinors konsesjonssøknad er et viktig skritt videre mot realiseringen av en ny, stor flyplass på Hauan, sier Rana-ordfører Geir Waage (Ap), ifølge en pressemelding.

– Dette er veldig bra, og det viser at lokaliseringen på Hauan er godt egnet for en ny, stor flyplass på 2,2 kilometer, som kan ta ned arbeidshesten i norsk luftfart, Boeing 737.

Det er ingen andre regioner i Norge som har 70 mil mellom store flyplasser, ifølge ordføreren.

– Nå vil en realisering av PLU gi et etterlengtet løft for hele Helgeland, og det vil gi næringsliv og offentlig virksomhet en viktig vekstimpuls, samtidig som det gir folk flest enda bedre muligheter for å reise til og fra Helgeland – til resten av Norge og hele verden. Det gir oss bedre regularitet, lavere billettutgifter og kortere flytid, sier ordfører Geir Waage videre.