Hopp til innhold

Støre taus om likvideringstruslene

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere avsløringene om hvordan han skulle tas som gissel og likvideres av terrorsiktede Anders Behring Breivik.

Jonas Gahr Støre

TAUS: Jonas Gahr Støre ville snakke om nordområdene, ikke Anders Behring Breivik da han var i Bodø i dag.

Foto: Henrik Dvergsdal / NRK

Ifølge politiavhør som VG presenterer i dag hadde Anders Behring Breivik (32) pugget en tale han ønsket å lese opp dersom han fulgte sin egen plan om å likvidere Eskil Pedersen, Jonas Gahr Støre og Gro Harlem Brundtland på Utøya.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) fikk spørsmål om truslene fra terrorsiktede Anders Behring Breivik da han presenterte en stortingsmelding om nordområdene på Universitetet i Nordland i Bodø i dag.

– Breiviks hovedmål

– Jeg kommenterer ikke min personlige sikkerhet i mediene. Jeg vil heller ikke kommentere en pågående politietterforskning, var den knappe kommentaren fra Gahr Støre til NRK.no fredag ettermiddag.

VG skriver at Breiviks hovedmål med terrorangrepet mot Utøya var å likvidere det han beskriver som «Kategori A-forrædere» i Norge: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (51) og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland (72).

Ifølge avisen Breivik har i politiavhør forklart at han under planleggingen av angrepet mot AUFs sommerleir, bestemte seg for å ta med seg strips for å binde fast den av Ap-politikerne som han ville ta som gissel på øya.

Presenterte nordområdemelding

Jonas Gahr Støre ankommer Nordområdesenteret.

– Noen sier det er mye ord i nordområdesatsingen. Det er jeg stolt av. For i begynnelsen var ordet.

Foto: Henrik Dvergsdal / NRK

Men om Støre ikke ville si noe verken om terrorsaken eller lokaliseringen av den framtidige kampflybasen, var han mer enn villig til å snakke om nordområdene. For et fullsatt auditorium tok han kritikken om mye prat og vyer i nordområdesatsingen med følgende utsagn:

– Noen sier det er mye ord i nordområdesatsingen. Det er jeg stolt av. For i begynnelsen var ordet.

Støre understreket at noe av det viktigste i meldingen er at det nå er helt klare rammebetingelser for utviklingen av nordområdene, ikke minst det faktum at alle grenser nå er avklart.

– Det er viktig at vi nå får nordområdene på land. Denne regjeringen har skaffet nye rammebetingelser i utenrikspolitikken. Alle de norske grensene er avklart. Det finnes ikke stiplede linjer på kartet, og vi har avklart utstrekningen av kontinentalsokkelen. Det moderne Norge er nå fiks ferdig. Derfor kan vi ta politikken på land, sa Støre.

Jonas Gahr Støre i Bodø

– Det er viktig at vi nå får nordområdene på land, sa Jonas Gahr Støre.

Foto: Henrik Dvergsdal / NRK

Støre slår fast at det skal bygges et nytt isgående forskningsfartøy med hovedsete i Tromsø, at det skal bygges ny grensestasjon mot Russland på Storskog og etableres et nytt såkornsfond for Nord-Norge.