Hopp til innhold

Søppelrydding i Lofoten kan gjøre problemet større

På flere strender i Lofoten samler folk hauger med plast, tau, fiskekasser, bensinkanner og annet søppel. – Men selv om tanken fra mange turgåere er god, kan det gjøre vondt verre, mener Clean Up Lofoten.

En søppelhaug i Kvalvika i Lofoten

Her ligger en stor haug med søppel på ei strand. Folk som rydder og plukker opp søppel slenger det i søppelhaugen i stedet for å frakte det bort. Her fra Kvalvika i Lofoten 2014.

Foto: Clean Up Lofoten

– Mange føler at de gjør noe bra når de flytter noen plastflasker fra forskjellige steder på stranda og hiver dem i en haug, sier prosjektleder i Clean Up Lofoten, Monica Kleffelgård Hartviksen.

I syv år har de gjennom Lofoten avfallsselskap jobbet med å rydde strender og kystlinjen. Gjennom 512 ryddeaksjoner har de ryddet nesten 180 tonn marint avfall siden 2011. Og det er mye søppel som samler seg her.

Geografien gjør at øygruppa fanger opp mye avfall, både det som blir kastet lokalt og det som kommer langveisfra med havstrømmene. Og på strendene vokser søppelhaugene og det kan være fristende for enkelte å kaste «turavfallet» i haugene.

De fleste ryddeaksjonene er utført etter frivilliges eget initiativ. Men den store mengden med avfall på enkelte steder er problematisk å rydde, fordi det ligger svært avsides til.

Vanskelig å rydde

– Vi fikk vel alle litt sjokk da vi begynte og innså hvor mye søppel som faktisk var der. I tillegg var det svært tungvint å få fraktet det bort, sier Hartviksen.

Det gjelder spesielt Kvalvika og Vestervika som ligger ut mot storhavet, i Flakstad kommune, vest i Lofoten. Området tiltrekker seg enormt mye turgåere, men problemet er at det er svært vanskelig å hente søpla her, det er ikke noen kjørbar vei, og ofte er det vanskelig å legge til med båt når bølgene fra storhavet slår inn.

Monica Kleffelgård i Lofoten Avfallselskap

Monica Kleffelgård Hartviksen er Informasjons- og kvalitetsleder Lofoten Avfallsselskap IKS.

Foto: Kjersti Fossåskaret Eltoft

– Vi ønsker å fjerne det marine avfallet før turistene kommer, for det er ikke pent å se på store søppelhauger. Samtidig vil vi at ryddingen vedlikeholdes utover sommeren, sier Hartviksen.

Dette må du gjøre

Hun berømmer alle de som er flinke til å rydde. Det er en viktig og omfattende jobb, men hun mener det er viktig at folk får tak i nødvendig informasjon på forhånd. Hun oppfordrer til å få avfallet transportert bort fra området, før man starter å rydde.

– Det er flott om de plukker taustumper og plastbiter, som de tar med seg til en søppelbøtte. Men ikke legg det igjen, sier Hartviksen.

De ønsker å bidra til økt engasjement i ryddingen ved å tilby alle påmeldte å kaste avfallet gratis, og de får transportbistand ved behov. Tidligere har Kystvakten bidratt med å hente avfallet på utilgjengelige steder, og i år vil det bli satt opp flere ryddeturer med RIB-båt.

Rydding av marin forsøpling

Her er fire mennesker fra Lofoten Fagskole for maritime fag, som har ryddet store mengder søppel. Stranda er i Vestervika i Flakstad kommune.

Foto: Clean Up Lofoten

– Stort miljøproblem

Thomas Hartnik

Seksjonsleder Thomas Hartnik i Miljødirektoratet.

Foto: Siri Nordberg

Miljødirektoratet har i år fordelt 80 millioner til tiltak mot marin forsøpling. Seksjonsleder Thomas Hartnik sier at dette er et miljøproblem som har vokst betydelig de siste ti årene.

– Marin forsøpling er en kombinasjon av lokal og langreist avfall som kommer med havstrømmene. Men hvor mye av søppelet som er fra lokale kilder eller langtransport har vi i dag ingen oversikt over, sier Hartnik.

Søppel fjernes fra Kvalvika i Lofoten.

En ryddeaksjon for noen år siden, hvor store mengder med marint avfall er samlet i sekker for å fraktes bort. Bildet er fra Kvalvika i Lofoten.

Foto: Clean Up Lofoten