Støre om Lien: – Han har frekkhetens nådegave

Oljeminister Tord Lien ville ha en oljeavklaring fra Ap-leder Jonas Gahr Støre. Svaret han fikk var: «Det trengs ikke».

Gahr Støre på oljekonferanse tirsdag

Fra oljekonferansen tirsdag.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Hva mener egentlig Jonas Gahr Støre? Vil han ha konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen eller vil han ikke det?

Det krevde olje- og energiminister Tord Lien (Frp) svar på da han sto på talerstolen under LOs olje- og gasskonferanse i Bodø.

Tord Lien

Tord Lien (Frp), olje- og energiminister i Norge.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

Lien mente at Arbeiderpartiet raskt må avklare om det er reelt grunnlag for den uroen som brer seg blant de 200.000 fagorganiserte i oljeindustrien.

Vil Ap-lederen for eksempel tillate LO-kongressen å vedta politikk som krever varig vern av Lofoten og Vesterålen, som mange forbund har tatt til orde for.

– Vi regner med at Arbeiderpartiet står fast på at de ønsker en konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Dette har jeg tro på at Jonas klarer å ordne opp i, sa Lien.

Og til det svarte Jonas Gahr Støre følgende:

– Det trengs ingen avklaring. Det er bare å slå opp i programmet å lese der. Aps posisjon i denne stortingsperioden er klar: Vi ønsker en konsekvensutredning for å få kunnskap. En eventuell åpning for aktivitet i områdene må vedtas etter et eget landsstyremøte.

– Frekkhetens nådegave

At spørsmålet om Lofoten og Vesterålen står stille, er ikke Arbeiderpartiets skyld, mener Støre.

– Tord Lien har frekkhetens nådegave. Det første denne regjeringen avklarte var at det ikke blir konsekvensutredning i denne perioden. De hadde teselskap med KrF og Venstre og det får de stå for.

– Når jeg hører statsråden sier at vi går mot en katastrofe hvis vi ikke konsekvensutreder, så må jeg si at han har gode nerver når han har sittet som oljeminister i fire år, uten at denne saken har beveget seg i det hele tatt. Det er denne regjeringen med Høyre og Frp som ikke har tatt et eneste initiativ, fortsatte Støre.

– Det trengs ingen avklaring, mener Gahr Støre

– Det trengs ingen avklaring, mener Gahr Støre.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell

– Må sørge for at debatten går

Støre mener at han som leder skal åpne for debatt, ikke konkludere.

– Min jobb er å sørge for at debatten går, ikke å kortslutte den. Min oppgave er å sikre at alle innspill blir hørt, slik at vi kan ta en god beslutning på landsmøtet neste år.

Men selv om Støre mener det ikke trengs ytterligere avklaring, er ikke stortingsrepresentant Tina Bru fra Høyre enig.

Uklar

Sterke krefter i Arbeiderpartiet vil si nei til konsekvensutredning – som vil endre Arbeiderpartiets Lofoten-politikk. Disse kreftene har nå fått tro på at de kan vinne på landsmøtet til våren.

Usikkerheten er altså fortsatt stor med Bru.

– Gahr Støre er fortsatt uklar og lar usikkerheten om hva Ap vil mene om fremtiden til norsk oljeindustri leve videre i Nord, sier hun til NRK.

Det hjelper ikke å henvise til hva programmet med en utløpsdato i mai neste år sier, mener Bru.

– Har Gahr Støre avklart hva han mener partiet skal mene om kontantstøtte bør han kunne avklare dette. Signalet til de som jobber i oljeindustrien og unge som vurderer en fremtid i industrien er at de får vente og se.