NRK Meny
Normal

– Vi har aldri opplevd noe lignende før

Svært mye folk og dårlig påskevær tok knekken på Telenors 3G-nett i Sulitjelma i Nordland i påska. Samtidig som Telenor er forundret, er Røde Kors bekymret for situasjonen.

Sulis Amundsen

Jakobsbakken i Sulitjelma har vært så populært i påska at det har skapt store problemer for Telenor. – Det må ha vært rekordmange mennesker der, samtidig som været har vært ganske dårlig. Dimensjoneringen har ikke vært god nok til at det kan være 4-5 nettbrett og mobiltelefoner på nettet samtidig i hver eneste hytte, forklarer dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Foto: Fotomontasje: Sverre Pettersen/Tone Merete Lillesvangstu / NRK

– Vi har aldri sett noe lignende i et hytteområde før. I Sulitjelma har vi fire basestasjoner som dekker 3G-nettet på to ulike frekvenser. At det skal være for liten kapasitet der oppe har egentlig forundret oss veldig, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til NRK.

– Det må ha vært enormt mye mennesker denne påsken, legger han til.

Samtidig opplever Røde Kors at det er problemer med mobildekningen.

I en pressemelding uttrykker områdeleder for hjelpekorpsene i Salten, Eiolf Steinvik, bekymring fordi han ikke når inn til hjelpekorpset i Sulitjelma.

– Dette gir utfordringer i en eventuell alarmsituasjon, sier Steinvik i pressemeldinga.

Eiolf Steinvik

I en pressemelding uttrykker områdeleder for hjelpekorpsene i Salten, Eiolf Steinvik, bekymring fordi han ikke når inn til hjelpekorpset i Sulitjelma.

Foto: Gerd Elise Martinsen / NRK

Korpset har så langt i påska hatt tre henteoppdrag, det siste i morges da en person som var syk ble fraktet ned fra ei hytte.

Stengte nettet

Problemene for Telenor i Sulitjelma startet mandag denne uka, da de oppdaget mye støy på mobilnettet. Dette førte igjen til mange brudd på talenettet for kundene.

Løsningen ble å stenge 3G-nettet i Jakobsbakken ved Sulitjelma, fordi de mistenkte bruk av ulovlig utstyr.

– Det er sannsynligvis bruk av ulovlige repeatere som ødelegger kvaliteten på 3G-nettet. De er av så dårlig kvalitet at de skaper støy, sa Amundsen til Avisa Nordland, som først omtalte saken onsdag.

– Dette dreier seg sikkert om noen som forsøker å gi seg selv bedre dekning, ved at de har kjøpt en forsteker som er ulovlig å bruke, la han til.

– Rekordmange mennesker

Langfredag har Post- og teletilsynet vært oppe i området for å måle. Uten å finne noe som minner om bruk av ulovlig utstyr.

– Det vi ser er at det har vært rekordmange mennesker der, samtidig som været har vært ganske dårlig gjennom hele påska. Dimensjoneringen har ikke vært god nok til at det kan være 4-5 nettbrett og mobiltelefoner på nettet samtidig i hver eneste hytte, forklarer Amundsen og legger til:

– Og det tror jeg jammen det har vært. Dermed har alle disse nettbrettene og telefonene vært med på å lage denne støyen, og gjort det så ille som det har vært.

Bjørn Amundsen vil samtidig ikke utelukke at ulovlig utstyr har vært i bruk.

– Men isåfall er den skrudd av nå. Skal dette problemet løses til neste påske må vi enten håpe på pent vær, slik at folk kommer seg ut av hytta, eller så må vi bygge mye mer mobilt bredbånd.

– Kan ikke ha det sånn

Dermed går dekningsdirektøren langt i å antyde at det kan komme 4G-nett i det populære hytteområdet allerede innen ett års tid.

– Hvis det er mulig å få det til på sambandssiden, så kan jeg her og nå garantere at vi skal løse det med 4G før neste påske.

– Men dette må vi analysere og komme tilbake til raskt over påske.

– For dette er dere ikke fornøyd med?

– Nei, vi skal gjøre vårt for at dette ikke skal skje. Vi kommer til å utvide nettet betydelig før neste påske, avslutter Amundsen.

Laster kart, vennligst vent...

I Jakobsbakken i Sulitjelma, som ligger et lite stykke utenfor Bodø, har Telenor hatt store problemer med nettet denne uka.