Hopp til innhold

Varm mottakelse og folkefest i småsur vind

Det ble skikkelig folkefest da kronprinsparet i dag møtte innbyggerne i Steigen. – Jeg ble litt «starstrucked», forteller Karoline Pettersen, som fikk møte kronprinsparet.

Kronprins Haakon rydder søppel i Bogen i Steigen

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit plukker søppel i strandsonen i Bogosen tirsdag. – Stor stas, synes ungene som er med.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Kronprinsparet i Steigen

Stor stemning da Allhuset ble åpnet i morges.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Det som kunne krype og gå av steigværinger var samlet da kronprinsparet startet årets fylkestur i Nordland. Godt skodd og kledd er de kongelige klare for aktive dager.

Kronprinsparet bor på «Kongeskipet Norge» under den tre dager lange fylkesreisen og ankom Leinesfjord småbåthavn i sjalupp og sur vind tirsdag. Det kunne virke som litt få av kommunens 2.000 innbyggere hadde møtt opp, men på vei opp til det nye Allhuset ble de møtt av jublende barnetog og flagg.

– Det er godt å være her i Nordland, takk for at dere tar så godt imot oss, sa kronprinsesse Mette-Marit i sin tale, før hun klippet snora og erklærte Allhuset for åpnet.

Plukket søppel

Senere tirsdag fikk kronprinsparet prøve seg på lefsebaking og delta i søppelrydding i fjæra. Det gikk fra småsur vind og overskyet til regn og kjølig vær, og de kongelige måtte pent finne seg noen klesskift. Sammen med sjette- og sjuendeklassinger plukket de søppel i strandsonen i Bogosen, der det blant annet driver i land mye plast. Antrekk var slagstøvler og regnjakker.

– Det er altfor mye plast i havet som havner på strendene våre. Det ser ikke så fint ut. Det var fint at de kunne hjelpe oss å rydde. De var veldig greie og snille, forteller Emma og Nora til NRK.no.

Kronprinsessen kvitterte med å skryte av nordlendingene.

– Ingen andre har ryddet så mange strender som nordlendingene, og Steigen har en fantastisk natur som må tas vare på, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun noen timer tidligere holdt tale utenfor det nye Allhuset i Steigen.

– Ble starstrucked

Før kronprinsparet dro på strandrydding fikk de se vakre naturbilder av Steigen-fotograf Karoline Pettersen.

– Jeg var litt shaky, litt starstrucked da jeg skulle vise dem bildene mine. Men de skrøt av bildene, og det traff meg rett i hjertet. Jeg fikk veldig lyst å tilby dem portrettfotografering, forteller Pettersen til NRK.no.

Fikk ikke se Langsteinen

Ordfører Asle Schrøder viser fram maleri av Langsteinen

Kronprinsparet fikk et maleri av Langsteinen i gave av Steigen kommune.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Steigens største turistattraksjon Langsteinen, den nær 2000 år gamle, seks meter høye bautasteinen, sto ikke på programmet da kronprinsparet besøkte Steigen i dag.

Men steinen var likevel representert, da ordfører Asle Schrøder forærte de kongelige et maleri av Langsteinen.

Kronprinsparet i Steigen

Kronprinsparet hilser på folk i Leinesfjord.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Da ordføreren skulle forklare hva som skjedde med jernaldermonumentet, ble virkeligheten noe forskjønnet.

– Den falt ned, sa ordføreren i sin tale til kronprinsparet i Allhuset.

I virkeligheten ble Nord-Norges høyeste bautastein knust i tre deler da Mesta ryddet veien med kanstslåttmaskin.

– Jeg hadde ikke lyst at noen skal føle skyldfølelse, det var et hendelig uhell. Vårt fokus er at vi skal få steinen opp igjen, enten originalen eller en kopi. Langsteinen er vår store stolthet, vårt fallossymbol, sier Schrøder til NRK.no.

Men kronprinsparet ble informert om steinens skjebne – utenfor offentlighet.

– Jeg fortalte litt mer i bilen, så de vet hva som skjedde, sier forteller ordføreren.

Kronprinsesse Mette-Marit rydder søppel i Boden i Steigen

Kronprinsesse Mette-Marit rydder søppel i Boden.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Bakekunst

Etter søppelryddingen måtte kronprinsparet brette opp ermene og lære seg tradisjonell lefsebaking på takke. Antrekk: Forkle og en mine som gjenspeilte dyp konsentrasjon.

Tirsdag ettermiddag er det besøk i Sørfold kommune som står for tur. Her blir det blant annet bedriftsbesøk hos en fiskeyngelprodusent, der kronprinsparet skal få vise sine ferdigheter i vaksinasjon av fisk. Dette har de faktisk prøvd før, i Vietnam, da kronprinsessen fryktet at hun drepte flere fisk enn hun reddet.

Videre på programmet blir det møte med lokale håndverkstradisjoner, underholdning og historie.

Fylkesmann Hill-Marta Solberg ledsager de kongelige på turen de neste dagene. Hensikten med den årlige fylkesturen er at kommuner i hele landet skal få vise hva innbyggerne deres lever av og for.

Fylkesmann Hill-Marta Solberg ledsager dem på turen de neste dagene, der fem kommuner skal få vise hva innbyggerne deres lever av og for.

Og kronprinsparet reiser i ettermiddag til Sørfold, før besøket fortsetter i Lofoten.

Kronprins Haakon og kronprisesse Mette-Marit ankom tidlig i formiddag Steigen.
Kommunen er første stopp på kronprinsparets turne gjennom Nordland.