Stor snøskredfare i Nordland og Troms

I dag er det varslet stor snøskredfare flere steder. NVE forventer at flere skred utløses i løpet av dagen.

Helikopter Lofoten

Faren for snøskred ansees som stor mange steder i Nordland tirsdag. Her fra Lofoten for halvannen uke siden da flere bygder ble evakuert på grunn av stor snøskredfare.

Foto: Joakim Bjerkelund / Privat

Kort tid etter snøkaoset som sist herjet i Lofoten, er det igjen snøskredfare i Nord-Norge. Tirsdag er det meldt om faregrad 4 – stor snøskredfare i Sør-Troms, Ofoten, Lofoten og Vesterålen.

– Det betyr at vi forventer at det kan gå en del naturlig utløste skred – gjerne opp mot store skred, sier vaktleder Emma Julseth Barfod ved Snøskredvarslingen hos Norges vassdrags- og energidirektorat.

Et polart lavtrykk er ventet å komme inn over Vesterålen, Lofoten og Ofoten gjennom natten. Polare lavtrykk er små, gjerne intense lavtrykk som dannes når kald luft fra isdekket i Arktis strømmer ut over åpent vann.

Ifølge Barfod vil den oppjusterte faregraden kun være kort og forbigående.

Emma Barfod
Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

– Skredfaren vil vare fra natt til tirsdag og ut tirsdag morgen. Det er når været står på med mest snø og mest vind, som igjen bygger opp til store fokksnøansamlinger, at skredfaren er høyest. Så vil det roe seg ned igjen utover morgendagen, og da vil faregraden nedjusteres til 3 – betydelig fare, sier hun.

– Uforutsigbar situasjon

Faregrad 4 blir ikke sett på som uvanlig, men er likevel ikke å regne som vanlig.

– Det forekommer gjerne flere ganger i løpet av vinteren. Men vi har ikke slike polare lavtrykk så ofte. De er uforutsigbare og derfor er det vanskelig å forutse hvor de treffer.

Dersom lavtrykket endrer bane, kan snøskredfaren bli høyere et annet sted.

Ellers i landsdelen er det betydelig snøskredfare i Tromsø, Salten og Svartisen.

– Vi oppfordrer folk i utsatte områder til å følge med på de oppdaterte varslene på varsom.no. Snøskredfaren blir høyest der det snør og blåser mest.

Det polare lavtrykket vil gi økning i vindstyrke, forklarer vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt.

Meteorolog Martin Granerød

Meteorolog Martin Granerød.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Rundt Vestfjorden er det snakk om stiv til sterk kuling, mens det blir vind opp mot liten storm på yttersiden av Lofoten. Kombinert med snøbyger fører det til at det blir vanskelige kjøreforhold i løpet av natten og deler av morgendager, sier Granerød.

Det neste døgnet kan man regne med å få opp mot 20 centimeter med snø i disse områdene.

– Nedbøren vil vedvare utover uka, selv om det er mildvær på vei. Da vil det bli høyere temperaturer fra onsdag av. Frem til da vil nok nedbøren komme som snø, forteller meteorologen.