NRK Meny
Normal

Stor skredfare i vest og nord

NVE advarer mot snøskred i dagene som kommer.

Vaksdal

Med faregrad 3 burde man holde seg unna bratt terreng hvis man ikke har god kompetanse og erfaring, sier NVE.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Ansvarlig seksjonssjef for snøskredvarslinga hos NVE, Rune Engeset, forteller om en krevende snøskredsituasjon i fjellet på Vestlandet og i Nordland de kommende dagene.

– Julaften ligger snøskredfaren på 3-betydelig i deler av Vestlandet og Nordland, sier Engset til NRK.

Med faregrad 3 burde man holde seg unna bratt terreng hvis man ikke har god kompetanse og erfaring, forteller han.

– Med faregrad 3 kan det gå naturlige skred, og man kan selv som skiløper utløse skred. Det er disse skredene som tar flest liv, og som vi frykter mest.

Mye snø

Rune Engeset

Runge Engset hos NVE.

Foto: NVE

I Nordland er det særlig området fra Bodø og sørover til Saltfjellet, det som i skredvarslingen omtales som Salten og Svartisen, som har fått vesentlig mer snø enn resten av Nord-Norge. Snømengder i kombinasjon med vind fører til faregrad 3.

– I resten av Nord-Norge ligger det på faregrad 2-moderat, og flere steder ventes det å gå opp til faregrad 3 på lørdag som følge av kraftig vind fra nordvest og snøbyger. Vind og snø gir ustabile forhold, med flak av vindtransportert snø.

På Vestlandet er det ventet skikkelig uvær i morgen, og her vil et nedbørsbelte legge fra seg mye snø i fjellet over hele Vestlandet. Første juledag øker skredfaren til 3-betydelig i Sør-Norge. Storm fra vest og senere nordvest og opptil 50 centimeter snø vil gi svært krevende forhold i fjellet.

Mens uværet står på kan det gå naturlig utløste skred i fjellet og på lørdag, når sola kanskje titter frem, må det vises varsomhet i den ferske fokksnøen, sier Engset.

– Skiløperutløste skred er mulig i mange bratte heng inntil snøen har stabilisert seg. Fra i dag legger vi også ut varsel for utsatt bebyggelse i Longyearbyen, på julaften ligger faregraden på 3-betydelig.

– Følg med på Varsom.no

Det blir mye snø til å gå på ski, men NVE anbefaler at folk venter litt til snøen har stabilisert seg.

Skredfaren endrer seg raskt, så vi anbefaler at folk følger med på Varsom.no. Her finner du også tips om ferdsel i skredutsatt terreng og håndtering av skredproblemene.