NRK Meny
Normal

– Flere tiår siden så mange fartøy deltok på marineøvelse

Det anspente forholdet mellom NATO og Russland har ført til økte bevilgninger til øvelser i marinen. I dag startet øvelsen Flotex i Bodø, der tolv marinefartøy og ubåter deltar. Det er det høyeste antallet på lang tid.

Marineøvelse i Bodø

Onsdag startet marineøvelsen Flotex, der en rekke marinefartøy er samlet.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell/NRK

Mange bodøværinger lurte nok på hva som foregikk, da en rekke fregattaer, kystvaktskip og ubåter kom seilende inn i havna onsdag. Svaret er marineøvelsen Flotex, som varer fram til starten av desember og som vil foregå langs kysten av Nordland. Øvelsen er årets viktigste øvelse og den største marine øvelsen på lang tid.

– Det begynner å bli noen tiår siden så mange fartøy deltok på øvelse i lag, forteller sjef for den norske marinen, Bjørn Erik Marthinsen.

Han sier marinen har vært gjennom en intern innstilling, noe som har ført til at det har blitt kuttet i staber og støtteapparater for å kunne øke bemanningen slik at marinen kan seile flere fartøy.

– Anstrengt forhold til Russland vil føre til flere øvelser

Samtidig har det lunkne forholdet til Russland ført til at marinen har fått mer penger til å øve.

– Det er klart forholdet mellom Nato og Russland er anstrengt som følge av den måten Russland bruker sine militære styrker, men for oss betyr det egentlig bare at ressursgrunnlaget for å øve har økt litt.

Han sier han tror store maritime øvelser vil bli et stadig vanligere syn.

– Vi er på vei tilbake til den tida der store fartøy i større grad ble brukt her hjemme, framfor å sendes til operasjoner i utlandet.

Minejaktfartøyet KNM Hinnøy

En rekke fartøy øver nå utenfor kysten av Nordland. Her ser vi minejaktfartøyet KNM Hinnøy på vei inn i Bodø havn.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell/NRK

Strategisk viktig

Grunnen til at Nord-Norge er valgt som øvingssted er det flere grunner til.

– Havområdene utenfor Nord-Norge er en flott øvingsarena. Vi har mye areal, det er rikt på ressurser og flott natur. Samtidig er Nord-Norge strategisk viktig for Norge.

– Hva er det dere øver på?

– Vi øver på det vi er til for, nemlig krigføring. Det er viktig at vi samtrener for å kunne få ut full effekt av en relativt sett liten styrkestruktur. I forhold til vår nabo i øst, er ikke det norske forsvaret spesielt stort. Da må vi være ekstra kløktige.

Den siste tiden har Forsvaret fått inn flere tips om det kystbefolkningen mener er russiske ubåter og i en rapport som kom ut i fjor ble det hevdet at Russland hadde øvd på å invadere Nord-Norge.

– Tror du russerne følger med på øvelsen dere har nå?

– Ja, jeg antar russerne følger godt med, slik de alltid har gjort.

 Bjørn Erik Marthinsen

Sjef for marinen, Bjørn Erik Marthinsen, tror store maritime øvelser vil bli et mer vanlig syn i årene som kommer.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell/NRK