Hopp til innhold

Helsesøster: – Interessen tredoblet seg da russen fikk høre at vaksinen er gratis

Russekullet på Vestvågøy i Lofoten får gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse. – Det burde vært likt for alle i Norge, mener helsesøster.

Russ Malin Arntsen får gratis vaksine av helsesøster Tove Westgaard

Malin Arntsen syns det er viktig å ta hjernehinnebetennelsevaksine i russetida. Her sammen med helsesøster Tove Westgaard.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Jeg tar den fordi jeg vil unngå hjernehinnebetennelse i russetida. Mye festing og lange netter gjør russen spesielt utsatt for smitte, sier Malin Arntsen.

Hun er russ på Vestvågøy videregående skole Lofoten. Nå får hun vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. En vaksine som har blitt mer populær enn det helsesøsteren hadde trodd.

Interessen eksploderte

– Interessen for vaksinen var ganske laber når vi først sendte ut meldinger om den. Men med en gang vi sa at den var gratis, eksploderte interessen blant russen. Plutselig ønsket 60 russ å ta vaksinen, sier helsesøster Tove Westgaard ved Vestvågøy videregående skole.

Vaksinen koster vanligvis 500 kroner per person, men en lokal bedrift har sponset hele vaksinasjonsprogrammet for russen.

De fem siste åra har det vært flere titalls tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse i aldersgruppen 17–19 år i Norge. Hjernehinnebetennelse spres gjennom dråpesmitte, som ved deling av glass og kyssing. Vaksinen bør tas en til to uker før feiringen starter for beskyttelse mot meningokokkbakterier.

Stor smittefare

Folkehelseinstituttet har tidligere anbefalt ungdom mellom 17–19 år å vurdere å ta vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Helsesøster Tove Westgaard er glad for at mange nå velger å ta vaksinen.

Russen får gratis vaksine

Helsesøster Tove Westgaard er fornøyd med at russen velger å ta vaksinen.

Foto: Jon Inge Johansen / NRK

– Det er bra med såpass høy vaksinasjonsdekning for å få kontroll på sykdommen. Vi vet jo at smittefaren er stor nå i russetiden. I tillegg har vaksinen litt lenger effekt og vil beskytte noen år fremover, sier Westgaard.

LES OGSÅ: http://www.nrk.no/ostfold/ungdom-vil-ikke-ta-dyr-vaksine-1.11357555

Bør være gratis

Helsesøsteren har tidligere bedt om at vaksinen må være gratis for russen, men har så langt ikke fått svar fra myndighetene.

– Vaksinen bør være gratis for alle som er russ, mener hun.