NRK Meny
Normal

- Dette er en stor dag

13 og et halvt år etter de første skissene, ble grunnsteinen til Hamsunsenteret lagt ned i dag.

Arkitekt Steven Holl

STOLT: - En stor dag for meg personlig, sier arkitekt Steven Holl, som hadde tatt den turen fra Manhattan til Presteid på Hamarøy for å se på at grunnsteinen virkelig kom ned i jorda.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

- En stor dag for meg personlig, sier arkitekt Steven Holl, som hadde tatt den turen fra Manhattan til Presteid på Hamarøy for å se på at grunnsteinen virkelig kom ned i jorda.

Les også: Første stein i Hamsun-senteret

Når Holl skal sammenligne Hamsun-senteret med andre prosjekter han har jobbet med i disse årene, har det en spesiell plass.

- Fra de årene jeg ikke hadde noen oppdrag til dagens situasjon med altfor mange oppdrag, har Hamsun- senteret vært der hele tiden. I tillegg har prosjektet tilknytning til min egen families historie. Min bestefar ble født i Tønsberg 7. august 1881. På samme tid vandret den unge Knut Hamsun sulten rundt i Christiania og skrev romanen Sult. Min bestefar utvandret senere til Seattle, traff min bestemor som også var norsk. Alt dette har gjort at jeg ikke har kunnet gi slipp på dette prosjektet. Det har blitt en del av meg, sier Steven Holl.

Grunnsteinen til Hamsunsenteret legges ned
Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

Tårn

Planen er at det nesten 1.400 kvadratmeter store senteret skal åpne til Knut Hamsuns 150 årsdag 4. august neste år.

I arbeidet med Hamsun-senteret har den anerkjente arkitekten vært opptatt av at arkitekturen og litteraturen skulle gå hånd i hånd.

- En stor dag for meg personlig, sier arkitekt Steven Holl, som hadde tatt den turen fra Manhattan til Presteid på Hamarøy for å se på at grunnsteinen virkelig kom ned i jorda.

- Tårnformen på senteret er direkte inspirert av Hamsuns litteratur. Ideen er at tårnet er en kropp hvor sterke usynlige krefter sliter i hverandre, akkurat som hos Hamsuns karakterer, forklarer Holl.

Arkitekten har pløyd igjennom hele Hamsuns forfatterskap. Hans første møte med den store forfatteren var romanen Sult, som han hadde på pensum i gymnastiden.

Fantasi og nytenkning

Hamsun-senteret

Modell av Hamsun-senteret.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Arkitekten er ikke i tvil om at Hamsun-senteret vil bli en suksess som vil tiltrekke masse besøkende til Hamarøy.

- Naturen her er overveldende. Sjøen, de høye fjellene, stillheten og det spesielle lyset. Midt i dette landskapet ligger den moderne litteraturens vugge, og her skal Hamsun-senteret ligge. Kultur og natur i godt samspill. Samtidig ser vi stadig flere eksempler på at arkitektur i seg selv kan øke interessen for små og ukjente steder, sier Steven Holl.

Fylkesordfører Mariette Korsrud legger ned steinen til Hamsunsenteret

Fylkesordfører Mariette Korsrud holdt tale da grunnsteinen ble lagt ned.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

120 millioner

Hamsunsenteret har et samlet budsjett på 120 millioner og finansieres av Nordland fylkeskommune, Hamarøy kommune, Staten ved Kultur- og kirkedepartementet og private sponsorer.

- For meg står Hamsuns forfatterskap for fantasi, surrealisme, individualitet, frihet, nytenkning og mot til å bryte ut av vante tankemønster. Dette er mål for all arkitektur på samme måte som for litteraturem sier Holl.