Hopp til innhold

Stopper opprettelsen av Nord-Norgefond

I den forrige regjeringens nordområdesatsing, uttalte Solberg-regjeringen at de ville opprette et nordnorsk investeringsfond, for å skape og styrke flere investeringer og satsinger i nord.

Dette forutsatte at de 200 millionene som staten stilte til disposisjon, ville matches av privat næringsliv i regionen, og 11 investorer stilte seg bak prosjektet.

Nå skriver Pilar Kapital, som representerer investorene, i en pressemelding at de ikke lenger kommer til å stille med disse midlene.

Grunnen er forslaget om grunnrenteskatt på blant annet havbruksnæringen. Denne beskatningen mener investorene gjør at deres bidrag til fondet blir for risikabel, og dermed trekker de seg fra prosjektet.

– Med denne usikkerheten ser flere av våre investorer det som umulig å delta i denne satsingen. Risikoen er for høy, sier styrets leder Aino Olaisen. Når en næring, som er hjørnesteinsvirksomhet i mange små sårbare samfunn rammes av så store endringer i rammevilkår, vil endringene få konsekvenser, sier hun videre.

Til Nettavisen sier stortingsrepresentant for Høyre, Bård Ludvig Thorheim, at han ikke finner ord for hvor skuffet han er over dagens nyhet.

– Dette var en av de store satsningene, som Ap og Sp stemte for og hilset velkommen. Nå mangler det bare at vi ikke får penger i statsbudsjettet til veisatsninger i nord, så har de (den nye regjeringen, red. anm.) klart å reversere det meste av betydelige Nord-Norge-satsninger.

Fiskerimilliardær Aino Olaisen.
Foto: HÅKON BENJAMINSEN / NRK