Hopp til innhold

Stopper all produksjon på mandag

REC Scancell stenger for sommeren i Narvik. Det kom fram på allmøte i selskapet fredag morgen.

REC Narvik

STANSER PRODUKSJONEN: REC Scancell i Narvik stenger produksjonen fram til 3. august.

Foto: Mona Gingstad / NRK

- Vi har dessverre vært nødt til å videreføre den reduserte produksjonen som vi har hatt de siste månedene. Årsaken er at markedet for solcelleprodukter fortsatt er tungt, sier Jon Andrè Løkke, konsernedirektør i REC med ansvar for investorkontakt.

Produksjonstoppen er midlertidig, kom det fram på møtet som startet klokka 10.00 i dag. Over 100 ansatte i REC i Narvik blir berørt av stansen, skriver Fremover.

Foreløpig stans i sommer

De ansatte i Narvik blir foreløpig permittert til over sommeren.

- Vi vil gjøre det vi kan for å stimulere etterspørselen, og det har vi gjort ved å redusere priser. Og vi vil forhåpentligvis kunne snu dette rundt og få produksjonen opp igjen der den skal være så fort som mulig, sierLøkke.

Når kan det skje?

- Det tør jeg ikke spekulere i. Vi får ta en uke og en måned av gangen, og så får vi se, sier Løkke.

Produksjonslinje 2b stenger fra kommende mandag 8. juni og da ligger all produksjon i Narvik nede.

Selskapet planlegger å starte opp produksjonen igjen 3. august.

Trenger mer penger

I en børsmelding som REC sendte ut fredag, kom det frem at bedriften må hente inn en halv milliard mer i aksjekapital enn tidligere planlagt. Den opprinnelige planen var å hente inn fire milliarder kroner.

Selskapet stuper på børsen og det gjør Rec til dagens taper på børsen . (ekstern lenke)

Ordføreren vil møte REC

Ordfører i Narvik, Karen Margrethe Kuvaas, sier bedriften er viktig for kommunen. Hun ønsker nå mer informasjon om situasjonen i REC.

- Jeg har vært i kontakt med ledelsen i REC i dag, og bedt om et møte sånn at kommunens ledelse kan være oppdatert på hva som skjer i dag og hva som eventuelt kan skje fremover. Foreløpig høres det jo ikke ut som mer enn en sommerstengning, men jeg vil gjerne høre hvordan det ser ut fremover, sier Kuvaas.

Finanskrisa rammer

Lagrene har bygget seg opp hos REC, og det er en av grunnene til permitteringene i Narvik. I tillegg merker REC at sluttkundene har problemer med sine finansieringer. Men konserndirektør Jon Andrè Løkke sier at de likevel har stor tro på fremtiden.

- Det lange bildet for solcelleprodukter er veldig bra. Energi blir viktig fremover, spesielt fornybar energi. Det er også stadig flere myndigheter rundt omkring i verden som lager forskjellige incentivstrukturer som stimulerer til investeringer i fornybar energi, ikke minst sol. Men det som er utfordringen i det korte bildet er finanskrisen kort og godt, som gjør det vanskelig for sluttkundene å få på plass nødvendig finansiering. En solinstallasjon er først og fremst en engangsinvestering, og den må finansierers. Og det har vist seg å være vanskelig i dagens marked, sier Løkke.