Frekke tyver stjal nazi-våpen

– De er uerstattelige, sier direktøren på Krigsmuseet i Narvik.

Eystein Markusson i Krigsmuseet viser frem medaljer som er borte.

Eystein Markusson i Krigsmuseet viser frem medaljer som er borte.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Det ble oppdaget da folk kom på arbeid i sjutida i morges. Det var noe pulver på golvet, og døra stod åpen. Da oppdaget vi at det manglet ting, forteller Eystein Markusson som er direktør for Krigsmuseet i Narvik.

Stjal våpen og penger

Natt til mandag brøt tyver seg inn i Krigsmuseet som ligger midt i Narvik sentrum. Det er stjålet omtrent 20 våpen fra museumsutstillingen, noen medaljer og kasser med ukesomsetningen som var låst inne i museet.

Det er gjort noen mindre ødeleggelser på en monter, men ellers er ødeleggelsene små. Markusson forteller at de stjålne gjenstandene, som alle er fra 2.verdenskrig, er viktige.

– Mange av tingene er pistoler, rifler og et haglegevær. . Dette er samlevåpen og har ingen verdi som våpen, ettersom de er plomberte. Vi kan ikke se at disse har noen annen verdi enn for samlemarkedet.

– Hvor stor er verdien?

– Vi vet ikke hvor stor verdien er på disse gjenstandene. De må omsettes på et illegalt marked, så det er nesten umulig å spå verdien på dem. De har stor samlerverdi og de har stor historisk verdi, sier han.

I tillegg til våpnene ble også ukesomsetningen for museet stjålet. Magnusson anslår at det beløper seg til 10.000-15.000 kroner.

Bare to igjen i hele verden

Markusson forteller at de fleste våpnene som ble stjålet kan la seg erstatte. Men dete ene våpnet, en hagle, må kunne regnes som uerstattelig. Haglen er av modellen «Drilling», som er en hagle med to hagleløp og ett rifleløp under.

– Ett våpen er spesielt, og det kan vi ikke skaffe tilbake. Vi vet at det bare fins to igjen av den i verden. Den var et velferdsvåpen på slagskipet Tirpitz, sier han.

– Hvor stort er tapet?

– Disse er uerstattelige historiske gjenstander, så det er først og fremst der tapet ligger. Men for historien som museet forteller, så har de ikke så stor betydning. Det er ikke slik at museet ikke er besøksverdig eller at vi ikke klarer å formidle historien uten disse våpnene, sier han.

Håper å få våpnene tilbake

I følge direktøren har ikke museet hatt innbrudd tidligere.

Politiet er nå ferdige med åstedsbefaringen, og museet har engasjert håndverkere til å sette i stand museet. Nå håper Markusson at gjenstandene kommer tilbake.

– Vi håper at disse blir tatt. Jeg har hørt at det er gjort noen observasjoner, men dette er jo nå en politisak. Vi håper å få tak i gjenstandene igjen. Dette er jo våpen som kanskje ikke er så enkle å selge, sier han og fortsetter;

– Det er svært trist at det er borte. Det er uerstattelig.

Museet holder stengt i dag, men håper å åpne igjen i morgen. Markusson håper nå at publikum vil komme med tips.

– Jeg vil innstendig oppfordre folk som har fått med seg noe om å si fra til politiet. Dette skjedde jo i Narvik sentrum i natt, så det kan jo være noen som har fått det med seg, avslutter han.