Hopp til innhold

Her får ikke innbyggerne bruke toalettet om natta

Det tørre og milde vinterværet i nord får stadig nye konsekvenser. På deler av Vega blir det nå problematisk å få skylt ned på do om natta, og bare værgudene vet når det blir bedre.

Værbilde fra Vega

Fra i morgen stenges deler av vannverket på Vega mellom klokka 22 om kvelden til 06 om morgenen.

Foto: Eli Hagen Johnsen

Som følge av manglende nedbør og lite tilsig av vann er Vega kommune nødt til å innføre nattestenging på deler av det kommunale ledningsnettet.

– Det tørre vinterværet gjør at situasjonen blir slik. Vi har hatt en tørkeperiode helt fra desember egentlig, og slike situasjoner sliter vi med, sier teknisk sjef i kommunen, Anders Karlsson, som aldri har opplevd lignende.

Stengt mellom 22 og 06

Vannanlegget er bygd og basert på nedbør, men uten den må kommunen finne andre løsninger. Fra i morgen stenges deler av vannverket mellom klokka 22 om kvelden til 06 om morgenen.

– De delene vi stenger vil ikke ramme steder der det drives dyreproduksjon, men bare bolighus. Vi ber innbyggerne vurdere egen situasjon og tenke på egen beredskap. Alle abonnenter bes om å bruke drikkevann nøkternt.

Stengingen gjøres for å sikre at de ikke har vannlekkasjer. Teknisk avdeling vil også ha lekkasjesøk på ledningsnettet.

Vil pumpe opp vann

Sivilforsvaret er på plass med pumper og mot slutten av denne uken kommer de til å starte pumping av vann fra Holmvatnet og opp i renseanlegget.

– Vi har en løsning, men vi ønsker ikke å ha mer forbruk enn vi må, sier Karlsson.

Stengingen gjelder Ylvingen, Vegstein, Svea/Hongset, deler av Nes/Holand, Brandsvika/Vallsjøen og deler av Viksås.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arbeid med pumpeutstyr på vannreservoaret i Vega

Arbeid med pumpeutstyr på vannreservoaret i Vega

Foto: Torbjørn Valberg

Kommer litt nedbør

I januar var det unormalt lite nedbør i Nord-Norge, og det ble tørkerekord flere steder.

– Lavtrykkene har stort sett kommet inn over Sør-Norge, som har gitt nedbør der, men det har ikke kommet nordover. Slik har vi hatt det veldig lenge, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Ola Mellem.

Men det han være håp for de trengende i øykommunen.

– Det ser ut til at det kan komme lavtrykk og noe regn sent på søndag eller mandag. Dette er byger og relativt kortvarig, så det ser ikke ut som det blir store mengder. Høytrykket kommer tilbake i løpet av uka.

Tørkerekord flere steder

Tall fra klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt viser beskjedne mengder nedbør, fra 0,1 millimeter i Sørfold til Vega som har fått mest med 12,6 millimeter. Det er litt over en centimeter, – så godt som ingenting.

Det tørre været skyldes et kraftig høytrykk som har ligget øst for Norge, over Russland, Finland og de Baltiske stater. Høytrykket vokste frem noen dager inn i januar og har blitt værende.

Vannreservoaret i Vega tilfrosset

Vannreservoaret i Vega er tilfrosset.

Foto: Torbjørn Valberg