NRK Meny
Normal

Stenger Nordlandsbanen i ni dager

Jernbaneverket stenger Nordlandsbanen midt i den travleste sesongen for persontrafikk for å gjøre vedlikehold på strekningen.

Nordlandsbanen

Jernbaneverket stenger Nordlandsbanen i juli.

Foto: Rune Fossum
Gisle Forland
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Fra lørdag 11. juli til mandag 20. juli blir Nordlandsbanen helt eller delvis stengt mellom Trondheim og Bodø. NSB har satt opp buss i stedet for dagtog i perioden, og ber reisende som har togbillett om å møte opp til oppsatt rutetid.

– Dette er den travleste sesongen vår. I og med at det er ferietid så vil nok mange passasjerer bli berørt. Vi skulle selvfølgelig gjerne sett at dette i stedet ble gjort litt tidligere på året, sier salg- og markedsansvarlig for Nordlandsbanen i NSB, Bjørn-Tore Hansen.

Det er Jernbaneverket som har ansvar for vedlikeholdet av jernbanestrekninger i Norge. Samtidig som sommeren er høysesong for persontrafikk, er godstrafikken historisk sett lavere om sommeren.

– Her har nok Jernbaneverket tatt mer hensyn til godstrafikken enn til persontrafikken, sier Hansen.

Bjørn Tore Hansen

Salg- og markedsansvarlig for Nordlandsbanen i NSB, Bjørn-Tore Hansen.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Omfattende arbeid

Nordlandsbanen blir helt stengt fra lørdag 11. juli til mandag 13. juli. Da kjører ingen tog mellom Bodø og Trondheim. Deretter blir banen delvis åpnet i nord og i sør, men vil fortsatt være stengt i 225 kilometer mellom Mosjøen og Snåsa fram til 20.juli.

– Det er veldig spesielt i år, fordi vi skal rehabilitere tre betongbruer på strekningen mellom Grong i Nord-Trøndelag og Mosjøen i Nordland. Betongen må få tid til å herde, sier banesjef Jan-Birger Almåsbro i Jernbaneverket.

I tillegg skal Jernbaneverket utføre arbeid på kulverter, spor og underganger. Almåsbro sier Jernbaneverket håper de ved å stenge banen lenge i sommer, skal kunne unngå å stenge igjen neste sommer.

– Nå tar vi alle tre bruene samtidig, i stedet for å ta en ny runde neste år, sier han.

Ingen nattog

NSB har tradisjonelt stor pågang fra folk som vil kjøpe togbillett om sommeren, men Bjørn-Tore Hansen sier selskapet foreløpig ikke har fått mange klager.

– Nei, vi har vært tidlig ute og varslet til de som har forsøkt å bestille billetter i denne perioden. Siden vi ikke får kjøre tog under arbeidet, setter vi opp buss for alle dagtog på strekningen. Nattogene vil i denne perioden bli innstilt uten alternativ transport, sier Hansen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.