NRK Meny
Normal

Stenger Nordlandsbanen i ni dager

Jernbaneverket stenger Nordlandsbanen midt i den travleste sesongen for persontrafikk for å gjøre vedlikehold på strekningen.

Nordlandsbanen

Jernbaneverket stenger Nordlandsbanen i juli.

Foto: Rune Fossum

Fra lørdag 11. juli til mandag 20. juli blir Nordlandsbanen helt eller delvis stengt mellom Trondheim og Bodø. NSB har satt opp buss i stedet for dagtog i perioden, og ber reisende som har togbillett om å møte opp til oppsatt rutetid.

– Dette er den travleste sesongen vår. I og med at det er ferietid så vil nok mange passasjerer bli berørt. Vi skulle selvfølgelig gjerne sett at dette i stedet ble gjort litt tidligere på året, sier salg- og markedsansvarlig for Nordlandsbanen i NSB, Bjørn-Tore Hansen.

Det er Jernbaneverket som har ansvar for vedlikeholdet av jernbanestrekninger i Norge. Samtidig som sommeren er høysesong for persontrafikk, er godstrafikken historisk sett lavere om sommeren.

– Her har nok Jernbaneverket tatt mer hensyn til godstrafikken enn til persontrafikken, sier Hansen.

Bjørn Tore Hansen

Salg- og markedsansvarlig for Nordlandsbanen i NSB, Bjørn-Tore Hansen.

Foto: Anita Borkamo / NRK

Omfattende arbeid

Nordlandsbanen blir helt stengt fra lørdag 11. juli til mandag 13. juli. Da kjører ingen tog mellom Bodø og Trondheim. Deretter blir banen delvis åpnet i nord og i sør, men vil fortsatt være stengt i 225 kilometer mellom Mosjøen og Snåsa fram til 20.juli.

– Det er veldig spesielt i år, fordi vi skal rehabilitere tre betongbruer på strekningen mellom Grong i Nord-Trøndelag og Mosjøen i Nordland. Betongen må få tid til å herde, sier banesjef Jan-Birger Almåsbro i Jernbaneverket.

I tillegg skal Jernbaneverket utføre arbeid på kulverter, spor og underganger. Almåsbro sier Jernbaneverket håper de ved å stenge banen lenge i sommer, skal kunne unngå å stenge igjen neste sommer.

– Nå tar vi alle tre bruene samtidig, i stedet for å ta en ny runde neste år, sier han.

Ingen nattog

NSB har tradisjonelt stor pågang fra folk som vil kjøpe togbillett om sommeren, men Bjørn-Tore Hansen sier selskapet foreløpig ikke har fått mange klager.

– Nei, vi har vært tidlig ute og varslet til de som har forsøkt å bestille billetter i denne perioden. Siden vi ikke får kjøre tog under arbeidet, setter vi opp buss for alle dagtog på strekningen. Nattogene vil i denne perioden bli innstilt uten alternativ transport, sier Hansen.