Stenger svømmehall etter kakerlakkfunn

Både svømmehallen og idrettsbygget på Sortland er nå stengt etter at det oppdaget kakerlakker i bygget. – Det dukket bare opp flere og flere, sier vaktmesteren.

Tysk kakerlakk

Tysk kakerlakk er oppdaget i en svømmehall i Vesterålen. Varme og fukt kan ha bidratt til høy trivselfaktor blant insektene. Her ser vi en voksen kakerlakk og flere nymfer på en felle.

Foto: ABS Skadedyrkontroll

En koloni med kakerlakker har slått seg ned i svømmehallen på Sortland.

– Vi begynte å se at de dukket opp litt sporadisk. Etterhvert ble det bare flere og flere, sier vaktmester Nils Nilsen om badegjestene.

Han sier at de nå har stengt svømmehallen og idrettsanlegget som ligger i tilknyttning til området der kakerlakkene ble oppdaget.

– Nå må hele idrettsanlegget saneres, sier Nilsen etter funnet.

– Uvanlig funn

– Det er et veldig uvanlig funn. Jeg kan ikke huske å ha hørt om kakerlakker i en svømmehall før, sier skadetekniker, Erling Høie, i ABS Skadedyrkontroll.

De lite innbydende insektene ble oppdaget i tilknytning til svømmehallen og idrettsanlegget på Sortland. Det førte til stenging av hallen for å få kontroll på de utenlandske gjestene. Det skal dreie seg om mellom 30-40 tyske kakerlakker og nymfer, skriver Bladet Vesterålen.

Svømmehall Sortland kakerlakkfunn

Det er denne svømmehallen som nå er stengt etter kakerlakkfunnene. Nå skal temperaturen i hallen økes til 60 grader i håp om å ta knekken på kakerlakkene.

Foto: Hilde Jørgensen, Bladet Vesterålen

Formerer seg raskt

– Det høres ganske mye ut. Kakerlakker formerer seg raskt og er fullvoksne etter 60 dager, så det kan godt tenkes at det er flere kakerlakker som ikke er oppdaget enda.

Hver kakerlakk kan få avkom opptill èn gang i måneden og har store egglagre. Høie sier kakerlakkutbredelsen avhenger av hvor godt kakerlakkene trives.

– Mattilgang og temperatur er avgjørende faktorer. En svømmehall er gjerne varm og litt fuktig, noe som kan ha appelert til kakerlakkene.

– Hvordan har de havnet der?

– De har ikke kommet dit av seg selv, så de må ha blitt fraktet dit av mennesker som ubevisst har dratt de med seg hjem etter ferien.

Høie sier det finnes mange type kakerlakker og at tyske kakerlakker er en av de mest strevsomme å ha i hus.

– Da bør det settes inn tiltak ganske raskt, hvis ikke kan det være vanskelig å bli kvitt de.

kakerlakk Sortland svømmehall

– Vi begynte å se at de dukket opp litt sporadisk. Etterhvert ble de bare flere og flere, sier vaktmester Nils Nilsen om gjestene i svømmehallen.

Foto: Hilde Jørgensen/Bladet Vesterålen

Skal «koke vekk» kakerlakkene

Kakerlakker er vanligst i land der det er varmt hele året, men kan etablere seg i hus i Norge, dersom den finner et egnet sted. De er blant de eldste nålevende insekter og har eksistert på jorden i nesten uforandret form i tre hundre millioner år.

Sortland kommune har nå hyret inn et firma som skal ta knekken på kakerlakkene ved hjelp av varmebehandling.

– Det innebærer at temperaturen i hele hallen settes til minimum 60 grader i minst tre dager, orienterte rådmann Johnny Kvalø formannskapsmøtet om i dag, skriver avisa. Kostnadene for varmebehandlinga er på 300.000 kroner.