Stemor benekter tortur av 13-åring

Ifølge tiltalten skal kvinnen ha torturert, slått og truet jenta gjentatte ganger. 14-åringen frykter for sitt liv, og tror familien planlegger arrangert ekteskap med sin fetter. Men i retten benkektet stemoren anklagene mot seg, hun hevder det er ren fantasi fra stedatteren.

Lofoten Tingrett

Den tiltalte stemora møtte i dag i Lofoten tingrett. Jenta møtte til videoavhør i går.

Foto: John Inge Johansen / NRK

– Det vår datter sier om sin far og meg er helt usant. Jeg godtar ikke at hun forteller at jeg har torturert, slått eller mishandlet henne. Jeg har ikke gjort det, hverken her eller i hjemlandet vårt, sier moren etter å ha sett jentas videoavhør.

Jentas stemor møtte i dag i Lofoten tingrett tiltalt for vold i nære relasjoner. Grunnen til dette skal være at datteren ikke fulgte reglene familien hadde satt opp i hjemmet. Jenta, som var 13 år gammel da volden startet, møtte til videoavhør onsdag.

Aleneforsørger i ni år

Kvinnen hadde alene omsorg for jenta i ni år, før de for tre år siden bestemte seg for å bosette seg i Lofoten sammen med kvinnens mann og jentas biologiske far. Han kom til Norge på et tidligere tidspunkt, og er ikke en del av tiltalen.

Kvinnen forteller videre i retten at det har vært vanskelig å være aleneforsørger for jenta i ni år, og spør seg hvordan, og hvorfor hun skulle klare å påføre jenta skade. Hun understreker også for retten at hun er imot vold. Jenta ble tatt hånd om av barnevernet og er i dag bosatt i fosterhjem.

Vil være norsk ungdom

Jenta skal ha ytret et ønske overfor familien om å ville leve som norske ungdommer, noe stemoren ikke forsto. Forsvarsadvokat Monica Samland forteller at foreldrene mener at datteren har funnet på episodene fordi hun ønsket seg større frihet.

Forsvarsadvokat

Forsvarsadvokat Monica Samland

Foto: John Inge Johansen / NRK

– De tror at voldepisodene hun beskriver er ren fantasi, og at det er et opprør mot deres kultur, bruk av hijab og ønsket om omgang med norske ungdommer som er bakgrunnen, sier Samland til NRK.

Jenta har i politiavhør fortalt at hun frykter for at familien vil hevne seg på henne på grunn av at hun har brutt med kulturen, og sa i avhør at hun var redd for at de skal skyte henne. Hun har også fortalt til barnevernet at hun har en bror som er død og at familien har planer om et arrangert ekteskap med fetteren.

Men stemoren avviser at hun har hatt søsken, og mener at påstandene er en av mange utsagn som er utslag av ren fantasi.