Hopp til innhold

Steinras stengte Nordlandsbanen

Skogbranner og steinras har hindret trafikken på Nordlandsbanen. Folk må regne med forsinkelser, opplyser Jernbaneverket.

Nordlandsbanen stengt

Jernbaneverket jobber med å rydde Nordlandsbanen ved Bjerka, etter at en stein løsnet fra ura til venstre og traff skinnegangen.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Vi har hatt en travel formiddag med flere hendelser samtidig. Nordlandsbanen er fortsatt stengt på to steder, og det får konsekvenser for trafikken, sa pressevakt ved Jernbaneverket Kjell Bakken til NRK i formiddag.

Nordlandsbanen ble først stengt etter at flere skogbranner brøt ut i Levanger. Så fikk Jernbaneverket melding om at en steinblokk hadde raset ut og skadet jernbaneskinnene mellom Bjerka og Mo i Rana.

Først rundt klokken 13 ble banen åpnet igjen, etter å ha vært stengt i flere timer.

– Dette vil nok føre til forsinkelser. Det gjelder nok både passasjerer som skal med lokaltog i Nord-Trøndelag og passasjerer som skal forbi Bjerka i Nordland, sier Bakken.

Truffet av stein

Det var i forbindelse med fjellsikring i en ur mellom Bjerka og Mo i Rana at en stein løsnet og traff jernbanen. Steinblokka har gjort skader på skinnegangen, opplyser banesjef Jan-Birger Almåsbro i Jernbaneverket.

– Steinen skled inn mot skinnegangen, og forskjøv sporet med 30-40 centimeter. Vi jobber nå på stedet, sier Almåsbro til NRK.

Jernbaneverket har satt i gang fjellsikring på flere steder langs Nordlandsbanen. Uhellet skjedde om lag 1,5 kilometer fra Bjerka stasjon.

– Det var en steinur som hadde vist tegn på bevegelse, som vi har prøvd å stabilisere. Vi jobber nå med å fjerne steinen og med få rettet opp sporet igjen, sier Almåsbro.

Banen er åpnet igjen

Et fjellsikringslag fra Jernbaneverket gikk umiddelbart i gang med arbeidet, og fikk fjernet steinen fra skinnegangen. Almåsbro sier det er likevel er usikkert når trafikken kan gå helt som normalt igjen.

– I tillegg til å rydde selve banen må vi sikre oss om at ikke flere steiner løsner. Når skinnene er på plass, kan vi trolig la tog passere med redusert hastighet, men det er uklart hvor raskt trafikken kan gå som før.

Brannene delvis slukket

Brann langs toglinje

Brannen langs toglinja har satt tydelige spor etter seg.

Foto: Kristin Haug / NRK

Lengere sør har brannvesenet fått delvis kontroll over brannene langs Nordlandsbanen, som kan ha blitt utløst av et godstog.

– Mest sannsynlig er det er godstog som har hatt problemer med bremsene på en vogn. Et hjul skal ha låst seg og gnister er blitt antent, sier operasjonsleder i Nord-Trøndelag, Johnny Olsen.

Jernbaneverket opplyser om at deler av Nordlandsbanen som var stengt på grunn av gressbrann nå er åpnet igjen. Nordlandsbanen er stengt mellom Skogn og Levanger, men strekningen Levanger og Bergsgrav er åpnet.

Ved Bjerka i Nordland har sikringslaget fått fjernet steinen som traff skinnegangen, og trafikken kan trolig gå som normalt fra i ettermiddag.

Buss og drosje

Jernbaneverket har satt opp buss mellom Skogn og Levanger. I Nordland har ett lokaltog blitt erstattet med drosje, men Jernbaneverket håper at neste tog kan passere med redusert hastighet.

Fordi det fortsatt er uklart når hele Nordlandsbanen er åpen for trafikk igjen, må passasjerer fortsatt regne med forsinkelser, sier Bakken.

– Folk som skal reise må ta kontakt med NSB om de har spørsmål. Ellers anbefaler vi folk til å møte opp som vanlig, men de må nok regne med noe forsinkelse, sier han.