– Raset gikk nøyaktig på samme sted som i fjor

For andre gang på et drøyt år er innbyggerne på Myrland i Lofoten sperret inne etter at store steinblokker har rast ned på fylkesveien.

– Raset i seg selv er ikke så stort, men det er store blokker som har falt ned. Mange av blokkene har gått over veien og ned i havet. De blokkene som sperrer veien veier minst 10 tonn, sier driftsleder Hans Olav Abrahamsen i Rasmussen Anlegg.

Han var på plass i går ettermiddag og sperret veien etter ordre fra Mesta.

Steinras Myrland i Lofoten

Slik så det ut etter raset som sperrer fylkesvei 805 mellom Napp og Myrland.

Foto: Hans Olav Abrahamsen

Bygda Myrland i Flakstad med 15 innbyggere er dermed uten veiforbindelse.

– Det er rett og slett blokker fra selve fjellet som har løsnet og har rent 400 meter ned fjellet, forteller Abrahamsen.

Svære steinblokker

Det var store steinblokker på opptil seks kubikkmeter som kom ned fjellsiden i går.

Også høyspentmaster i rasområdet er blitt kuttet, noe som skaper utfordringer også for Lofotkraft. Strømmen til Myrland er gått, og man får ikke gjort noen utbedring før veien igjen åpnes i morgen.

Raset ble trolig utløst av mye regn og vind de siste dagene.

– Vi overvåker området, og må vente i 24 timer før vi åpner veien. Det sier reglene vi må forholde oss til. Kommer det nye ras, vil det gå nye 24 timer etter det før vi kan starte arbeidet på rasstedet. Dette har med sikkerhet å gjøre, sier byggeleder Jon-Roger Sørvang i Statens vegvesen til Lofotposten i går.

Samme sted i fjor

Steinras i Flakstad

I fjor gikk et 150 meter bredt ras på nøyaktig samme sted som raset tirsdag ettermiddag.

Foto: Allan Lorentzen

Raset tirsdag ettermiddag gikk akkurat på samme sted som storraset i fjor. Den gangen var veien sperret av et 150 meter bredt ras.

Som en konsekvensen var det geologer på stedet i fjor for å sikre fjellet.

– I fjor høst var det fjellklatrer i området og skøyt ned stein. Det var mange kubikk som ble renset i fjor, men raset i går gikk på nøyaktig samme sted, forteller entreprenør Abrahamsen.

Kartover Myrland i Flakstad

RASUTSATT: Tirsdag kveld gikk igjen steinras på Fylkesveg 805 mellom Napp og Myrland i Flakstad i Lofoten. Veien blir tidligst åpna i morgen kveld.