Stein Ronny (25) bladde opp 12 millioner for å eie sin egen fiskebåt

– Hvis jeg ikke hadde hatt trua kunne jeg like gjerne blitt journalist, sier Stein Ronny Vornes som nylig investerte 12 millioner i en fiskebåt.

Stein Ronny Vornes

Til tross for at torskeprisene stuper og fiskerne frykter økonomiske problemer, satser 25-åringen fra Myre i Vesterålen friskt.

Foto: Silje Helene Nilsen/Sortlandsavisa

Til tross for at torskeprisene stuper og fiskerne frykter økonomiske problemer, satser 25-åringen fra Myre i Vesterålen friskt, skriver Vesterålen Online.

– Vi har en krise ute i verden som ødelegger litt, men det varsles at torskebestanden har en god framtid. Hadde jeg ikke hatt trua, ville jeg bare gitt blanke. Da kunne jeg like gjerne blitt journalist, sier Stein Ronny til avisen.

Vornes har nylig investert 12 millioner kroner i egen arbeidsplass, og kjøpt den 50 fot store MS «Klotind» fra sin tidligere arbeidsgiver.

– Fått mye hjelp av banken

Allerede som 20-åring kjøpte Vornes seg egen sjark. Nå er den solgt og 25-åringen har en fiskebåt med en total kvote på 124 tonn sløyd fisk.

– Hvor får man tak i 12 millioner?

– Det handler litt om oppsparte midler opp gjennom tida, og så har jeg fått veldig mye hjelp banken. De satte opp et budsjett og så at dette kunne gå rundt, men det er klart det er stramt, sier Vornes til NRK.no.

Det stramme budsjettet innebærer at det blir mye jobb fremover for den 25 år gamle rederen og hans ene ansatte.

– På torsken har vi bare en kvote, og da må vi ofre oss for hyse og blåkveite resten av året. Vi blir nok å jobbe dag og natt i ni måneder av året, sier rederen.

– Men vi kan ikke bare jobbe. Vi har ha litt fri også. Etter at vi har tømt torskekvoten tar vi ferie, og så peiser vi på igjen på høsten, fortsetter han.

(artikkelen fortsetter under)

Stein Ronny Vornes

Allerede som 20-åring kjøpte Stein Ronny Vornes seg egen sjark. Nå er den solgt og 25-åringen har en fiskebåt med en total kvote på 124 tonn sløyd fisk.

Foto: Silje Helene Nilsen/Sortlandsavisa

– Er jeg litt dum?

Vornes har allerede jobbet om bord MS «Klotind» ett år, så han har tross alt litt erfaring.

Men siden han aldri har hørt om andre fiskere på hans egen alder som har gjort lignende investeringer, er han litt nervøs.

– Det skremte meg litt når jeg skjønte at dette her ville koste meg 12 millioner. Jeg tenkte: «Er jeg virkelig så dum at jeg vil gjøre dette her»?, sier han.

Men båtens tidligere eier var optimistisk og mente Vornes hadde gode muligheter for å gjøre penger på prosjektet.

– Og da tvilte jeg ikke lenger, sier han.

Prisen sank

Tidligere denne uken kom beskjeden om at minsteprisen på torsk er satt ned med om lag én krone.

Til tross for at han er optimist, så gjør 25-åringen seg noen tanker rundt nettopp det.

– Det er litt skremmende. Når man ser ute i Europa at torskeprisen går ned så lover jo ikke det så bra. Vi taper 124.000 kroner på at prisen nå synker. For meg som er i oppstartfasen har det mye å si, forteller han.

Men nå som han har investert såpass mye penger, har han ikke mye valg.

– Vi kan ikke gjøre som alle andre å gå ut i steik, vi må bare ro, sier han.

Video Færre velger et liv på havet

Færre velger et liv på havet.