Hopp til innhold

Like stedsnavn skaper trøbbel under redningsaksjoner

Når store styrker skal sendes ut under en redningsaksjon gir like stedsnavn hodebry for redningslederne. To ganger i løpet av noen måneder er mannskap sendt ut til feil sted på grunn av like stedsnavn i Nordland.

To ganger i løpet av noen måneder er redningsmannskaper sendt ut til feil sted på grunn av like stedsnavn i Nordland

VIDEO: Det er hele 1809 steder i Norge som heter Stormyra. Like stedsnavn har skapt problemer for Hovedredningssentralen.

redningsinspektør Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge

Redningsinspektør Tore Wangsfjord studerer området der en finsk skiturist i går mistet livet.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

Mandag omkom en finsk skiturist i begynnelsen av 20-årene i et snøskred i det populære turområdet Kroktindan i Lofoten. Broren hans fikk varslet om skredet, men redningsmannskapene fikk oppgitt feil fjelltopp.

– Den meldingen vi fikk, var at de befant seg på Krogtind nordvest for Svolvær. Der er det bare en Krogtind. Den andre Krogtinden, som de egentlig var på, er nordøst for Svolvær, sier redningsinspektør Tore Wangsfjord ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge.

De to Krogtindene ligger drøyt 18 kilometer i luftlinje fra hverandre.

Lette i to timer på feil sted

Redningsmannskapene slet lenge med å finne rasstedet under søket i Kroktind ved Sydalen i Vågan.

To helikoptre var involvert i letingen, men lette i nærmere to timer på feil sted. Klokken 17.35 ble leteaksjonen flyttet østover, til Kroktindan 18 kilometer i luftlinje øst for det første søkeområdet.

Det er fullt mulig å misforstå dersom man bare forholder seg til stedsnavnet fordi mange navn går igjen. Ifølge Statens kartverk er det for eksempel 1809 steder i Norge som heter Stormyra.

– Det er en kjent utfordring. Veldig mange plasser både på land og langs kysten har identiske stedsnavn. Heldigvis er det sjelden vi har misforståelser som dette, sier redningsinspektør Wangsfjord til NRK.no.

Også skjedd tidligere

Også tidligere har redningsmannskapet rykket ut til feil sted. I fjor høst bommet 330-skvadronen med to mil da de rykket ut for å berge to menn i 30-årene. Årsaken var at Storelvvatnet finnes to steder. Politiet hadde gitt Hovedredningssentralen feil posisjon.

– Det er sånt som kan skje i farten. Det er ikke uvanlig at flere vann har samme navn i samme område, sa redningsleder Alf Hågensen ved Hovedredningssentralen den gang.

Språkproblemer og dårlige beskrivelser kan øke på problemstillingen.

– Det var mangelfull kommunikasjon som gjorde at misforståelsen skjedde mandag. Det er en veldig viktig del av jobben å etablere en posisjon for hvor en hendelse skjer, men det greier vi som regel med de prosedyrene vi har og med teknologiske hjelpemidler, sier Wangsfjord.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sea King på redningsaksjon i Vågan

To helikoptre var involvert i letingen mandag, og klokken 18.11 bekreftet politiet at én person var funnet omkommet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Mange steder med like navn

Kartverk har laget en oversikt over alle norske stedsnavn. Det absolutt mest vanlige er: Stormyra.

– Stormyra er det mest brukte stedsnavnet i Norge. Og som de andre vanligste stedsnavnene er det terrengbeskrivende, sier fagansvarlig Anne Svanevik ved Kartverket til Dagbladet.

Det er hele 1809 steder i Norge som heter Stormyra. Navnet er dermed det mest populære stedsnavnet i landet. Teller vi med dialektvariasjoner av navnet, som Stormyr, Storemyre og Stormyri, blir antallet 4264.

Ber om skikkelig varsling

Mandagens leteaksjon på feil sted fikk ikke avgjørende betydning, ingen kunne berget han som mistet livet. Broren, som var med på skituren, fant den omkomne etter å ha lette 20 minutter i snømassene.

Men ofte står det om minutter i en redningsaksjon. Nå ber hovedredningssentralen turgåere om å planlegge hvordan de vil varsle dersom uhellet er ute.

– Kontakten med melder er avgjørende. Skiturister, klatrere og andre må tenke gjennom dette før de legger ut på tur. Mobiltelefon er flott, men det er fortsatt store områder der det ikke er dekning. Da kan nødpeilesender være smart, sier redningsinspektør Tore Wangsfjord.

Mandag ettermiddag klokken 15.22 politiet fikk melding om at det hadde gått et skred i Kroktind i Vågan i Nordland

VIDEO: Mandag ettermiddag fikk politiet melding om at det hadde gått et skred og at en kunne være tatt av skredet. Redningsmannskapene slet lenge med å finne rasstedet. I nærmere to timer foregikk søket i Kroktind ved Sydalen i Vågan. Klokken 17.35 ble leteaksjonen flyttet østover, til Kroktindan. Reporter: John Inge Johansen.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kroktind i Vågan» i nytt vindu