Kutter drastisk i antall flyvninger, men lover «et like godt tilbud»

Erna Solberg sier at regjeringens plan hele tiden har vært å opprettholde et like godt flytilbud i Nord-Norge som tidligere: – Jeg har vanskelig for å ta statsministeren seriøst, svarer Bård Anders Langø, ordfører i Alstahaug.

Erna Solberg

Erna Solberg var mandag på besøk i Mosjøen for å diskutere fremtidens flytilbud i Nord-Norge.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Widerøes nye flyruter skaper trøbbel, sinne og hundretusener i økte kostnader i Finnmark. Også på Helgeland og i Nord-Trøndelag er reisende og politikerne misfornøyd.

Mandag besøkte statsministeren Widerøe Internet i Mosjøen for å snakke om de nye reiserutene som innføres neste år.

Under møtet forklarte Solberg at hun har forståelse for at de nye tilbudene har skapt uro, men slo fast at utgangspunktet for fremtiden er å opprettholde et like godt rutetilbud som tidligere.

Like godt tilbud

– Widerøe har gitt uttrykk for at de har mulighet til å se på dette og høre med kommunene om hvordan dette skal tilpasses. Men avtalen sier at vi skal ha et like godt tilbud som tidligere.

– FOT-rutene er stort sett spikret, det er kanskje lite spillerom?

– Jeg kan bare kommentere det Widerøe har sagt i møter, og det er at det er mulighet for å se på noen av de innvendingene som har kommet.

Men Widerøe avviser at de kommer til å gjøre endringer. De er villige til å gjøre justeringer, men det blir ikke flere avganger, i hvert fall ikke på Helgeland.

Færre flyvninger

Både fra flyplassene i Rana, Mosjøen og Sandnessjøen legges det opp til færre avganger. Dermed vekker Solbergs uttalelser reaksjoner.

– Jeg sliter med å statsministeren seriøst når hun kaller dette et like godt tilbud, sier Bård Anders Langø, ordfører i Alstahaug.

Fra flyplassnen i Sandnessjøen og Mosjøen er det snakk om en halvering av flyvninger, forteller Langø.

Ordfører i Alstahaug, Bård Anders Langø (Ap)

Bård Anders Langø, ordfører i Alstahaug, er skeptisk til statsministerens løfter.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Vi går fra fem ruter sørover per dag til Trondheim til bare to, og fra fire til to ruter nordover. Det siste flyet nordover lander såpass sent i Bodø, at man ikke har mulighet til å reise videre derfra. Så å kalle dette for et like godt tilbud er uforståelig, sier Langø.

Ifølge direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt Silje Brandvoll i Widerøe blir det for dyrt å gjøre store endringer. Hun sier videre at ruteendringene er et resultat av hva Samferdselsdepartementet ønsker.

Håper på bedre flytider

– Det fungerer slik i anbudssystemet at staten etter 1. april kjøper færre flyseter og frekvenser på Helgeland. Da må vi, for å være konkurransedyktig, gi et tilbud på det de ønsker å kjøpe.

Til tross for at Solberg lover like gode tilbud, er Langø skeptisk til at det vil innføres noen endringer i antall frekvenser.

– Flere fly får vi neppe, men jeg håper Widerøe vil samarbeide om bedre flytider enn de som er foreslått i dag, sier Langø.