Hopp til innhold

Statoil: – Vi har ikke glemt Lofoten og Vesterålen

Om Statoil skal opprettholde produksjonen på norsk sokkel trenger de områdene i Lofoten og Vesterålen. Det sier den nye konsernsjefen i selskapet, Eldar Sætre.

Intervju med konsernsjefen i Statoil, Eldar Sætre.

Statoil-sjef: – Vi har ikke glemt Lofoten og Vesterålen. FOTO: Nils Mehren

Han er nå nordpå etter å ha fått kritikk fra ordførere i oljebyene Harstad og Stjørdal. De krever svar på hvilke langsiktige planer selskapet har i landsdelen.

Eldar Sætre sa Statoil har konkrete planer, da han besøkte byggetomta til Statoils nye anlegg i Harstad.

– Vi har store ambisjoner i nord og dette bygget er et eksempel på det, sier konsernsjefen.

Dermed avviser han bekymringene til Harstad-ordfører Marianne Bremnes som frykter at selskapet vil kraftsamle i Bergen og Stavanger.

– Det ligger ingen overordnet strategi om å sentralisere virksomheten sørover, lover Sætre.

I bygget i Harstad skal det bli arbeidsplasser for 600 personer. I dag er det litt over 300 ansatte i byen.

– Trenger nye områder i nord

Sætre forteller at Statoil er avhengig at nye muligheter i nord for å kunne fylle bygget.

– Vi ønsker å opprettholde dagens produksjon på norsk sokkel i hvert fall frem til 2030. Men hvis vi skal vi få til det, er vi avhengig av nye letemuligheter. Vi har ikke glemt Lofoten og Vesterålen og dette området må være med i en langsiktig tenkning om norsk sokkel og oljevirksomhet i nord, sier han.

– Lofoten er mer aktuelt

Oljemotstanderne har så langt klart å hindre stortingsflertallet i å åpne den smale sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen for oljevirksomhet, men når denne stortingsperioden er over om to år vil Sætre få støtte fra Frp som vil gjøre alt de kan for at områder som i dag er fredet av politiske avtaler, åpnes for petroleumsvirksomhet.

Det slo partileder Siv Jensen fast under et seminar på Litteraturhuset mandag kveld. Frps oljeminister Tord Lien hadde samme budskap da han møtte næringslivet i Bodø.

– Den krevende situasjonen i petroleumsindustrien gjør det mer aktuelt å få tilgang på de veldig attraktive områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sa Lien til NRK.