Hopp til innhold

Statoil stadig mer hissig på Lofoten

Etter stortingsvalget til neste år skal spørsmålet om oljeaktivitet i Lofoten og Vesterålen opp på nytt. – Vi har dårlig tid. Diskusjonen må starte nå, mener Statoil-sjefen.

Sakrisøy

Kampen mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har pågått siden begynnelsen av 1990-tallet. Så langt har miljøinteressen vunnet fram, og det er ikke blitt boret etter olje og gass.

Foto: Geir Svendsen

Etter 2025 er det ikke stort mer å bygge ut i Norge om ikke politikerne snart åpner Lofoten for oljeaktivitet, sier Statoil-sjef Eldar Sætre til Dagens Næringsliv.

Eldar Sætre på Melkøya

Statoil-sjef Eldar Sætre ønsker mer debatt om åpning av Lofoten og Vesterålen.

Foto: Jan Harald Tomassen/NRK

Neste år er det duket for en durabelig politisk omkamp om de sårbare områdene i Lofoten og Vesterålen. Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet har vært for oljeaktivitet, men KrF, Venstre og Senterpartiet har så langt hindret åpning i hver eneste tenkelige regjeringskonstellasjon.

Ifølge interesseorganisasjonen Norsk olje- og gass kan være verdier utenfor kysten i størrelsesordenen 500 til 1000 milliarder kroner.

– Leteområdene Nordland 6 og 7, samt Troms 2, må konsekvensutredes i neste stortingsperiode. Vi vil diskutere fiskerier og naturmiljø. Du kommer ingen vei hvis du skygger unna disse diskusjonene, sier Sætre til avisen.

– Kjente toner fra Statoil

Silje Lundberg blir intervjuet av NRK i Lofoten

Utspillet fra Statoil-sjefen vitner om at kampen begynner å blusse opp. Nå må alle gode krefter som ønsker at Lofoten, Vesterålen og Senja skal forbli lukket, må stå sammen nå, mener nestleder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

Foto: Natur og ungdom

Nestleder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet reagerer på utspillet fra Statoilsjefen.

– Det er kjente toner, men jeg registrerer at han ikke lover nordlendingene tusenvis av arbeidsplasser slik han gjorde sist han var på frierferd i Nord-Norge.

Hun avviser at Lofoten og Vesterålen er et være eller ikke være for norsk oljeindustri.

– Jeg skulle ønske at Statoilsjefen kom med noen nye tanker. De må etter hvert innse at de ikke bare kan drive med fossil energi. De er nødt til å omstille seg og gå inn i den fornybare framtiden vi alle skal inn i.

Snuoperasjon i Ap?

Kampen mot oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja har pågått siden begynnelsen av 1990-tallet. Så langt har miljøinteressen vunnet fram, og det er ikke blitt boret etter olje og gass.

Havforskningsinstituttet sier nei, Fiskeridirektoratet sier nei og Miljødirektoratet sier nei.

– Lofoten og Vesterålen kommer garantert til å bli en av de heteste valgkampsakene til neste år. Jeg håper på en redelig debatt om Nord-Norge uten skremmebilder. Det er ingen tjent med. Det folkelige engasjementet for å lukke disse områdene gjør at vi kommer til å vinne fram denne gangen også, slik vi har gjort det fem ganger tidligere, sier Silje Ask Lundberg.

Håper på Ap

Høyre står fast på konsekvensutredning, det er mer usikkerhet hva Arbeiderpartiet vil lande på.

Tidligere i år gikk fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll (Ap) og tok til orde for oljefrie områder i Lofoten. Lederen i Troms Ap utsatte å behandle oljestriden i påvente av et felles styremøte mellom fylkespartiene til Finnmark, Troms og Nordland i november.

Aps landsmøte skal behandle spørsmålet om konsekvensutredning av Nordland seks og syv og Troms to før stortingsvalget neste høst. Da Ap-leder Jonas Gahr Støre deltok på AUFs sommerleir på Utøya ble han grillet om Lofoten og Vesterålen av oljemotstandere i ungdomspartiet.

– Det skal være en av Aps store saker at vi skal løfte ressursene i havet. Vi har klart å utvikle samfunnet vårt uten å si at det er olje, eller fisk, var det runde svaret ungdommene fikk.