NRK Meny
Normal

Tilkjent 76 millioner i erstatning fra staten

Oppdrettsselskap vant fram i tingretten, og får erstatning fordi selskapet ikke fikk en laksekonsesjon i 2009.

Arnfinn Torgnes

Daglig leder Arnfinn Torgnes i Norsk Havbrukssenter.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Torsdag kom dommen fra Oslo tingrett, som gir oppdrettsselskapet Norsk Havbrukssenter i Brønnøy fullt medhold, skriver Fiskeribladet Fiskaren.

Staten ved Nærings- og fiskeridepartementet er dømt til å betale Norsk Havbrukssenter 76 millioner kroner i erstatning, fordi selskapet ikke fikk en laksekonsesjon de mener de hadde krav på etter tildelingsrunden 2009.

Det nordlandsbaserte selskapet saksøkte staten fordi selskapet mener de burde ha blitt tildelt en konsesjon på lakseoppdrett.

– David mot Goliat

Norsk Havbrukssenter har kjempet mot staten i rettssystemet i fire år. Daglig leder Arnfinn Torgnes er lettet og glad, etter at han fikk kjennskap til dommen fra tingretten torsdag ettermiddag.

– Dette er Davids kamp mot Goliat. Selv om vi var sikker på at vi hadde rett, så har jeg lært at det ikke er lett å kjempe mot staten. Vi har holdt på i fire år med dette, det har vært oppturer og nedturer. Men når vi nå har vunnet er jeg ekstra glad.

– Hva skal dere gjøre med pengene?

– Jeg begynner å bli så gammel at jeg har lært at du må ha det offisielle dokumentet på bordet før en dom er rettskraftig. Så jeg vil avvente i alle fall et par uker. Men jeg har sagt det blir en ekstra akevitt på julebordet, sier han.

Flere runder i retten

Norsk Havbrukssenter

Norsk Havbrukssenter på Toft i Brønnøy. De to gule merdene til venstre i bildet er såkalte lukkede merder.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

I 2009 lyste staten ut 65 laksekonsesjoner. Nordland fikk flest konsesjoner, men bransjen mente tildelingskriteriene var uklare. Fiskeridepartementet ga derfor i 2010 Nordland to ekstra konsesjoner, som gikk til selskapene Lofoten Sjøprodukter og Gildeskål Forskningsstasjon.

Norsk Havbrukssenter ble forbigått, og mente de hadde like mye rett til ekstra konsesjoner som de to andre selskapene. Saken endte i retten, hvor Norsk Havbrukssenter fikk medhold i Oslo tingrett i mars 2013 i at vedtaket fra 2010 var ugyldig.

Basert på dommen gikk Norsk Havbrukssenter til sak mot staten, og krevde 80 millioner kroner i erstatning for tap selskapet mente å ha hatt fordi de ikke fikk konsesjonen.

Kan bli anket

Elisabeth Aspaker

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Verdifastsettingen er partene enige om. En oppdrettskonsesjon selges i dag for 60 millioner kroner og høyere. I og med at vi ikke har hatt mulighet til å drive i noen år, så ligger det en ekstra verdi der, sier Torgnes.

Men dommen fra tingretten kan fortsatt bli anket av staten.

– Vi vil, sammen med regjeringsadvokaten, sette oss grundig inn i dommen, og vurdere om det er grunnlag for anke, eller om det bør settes punktum for saken. Ettersom dette er en pågående prosess, har jeg ingen ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) til NRK.

Torgnes i Norsk Havbrukssenter vil derfor vente litt med å starte feiringen.

– Men vi hadde ikke tatt denne kampen om vi ikke hadde ment at vi hadde rett i det vi kjempet for.