NRK Meny
Normal

Landets vakreste havneinnseiling skal ta godt imot Hurtigruten

Nordland er i full gang med å planlegge hvordan mottakelsen av Hurtigruten MS «Nordnorge» skal foregå i de ulike havnene. På Ørnes har de programmet klart.

Hurtigruten på vei inn til Ørnes

Hurtigruten i innseilingen til Ørnes.

Foto: Connie Slettan Olsen

Hurtigruten MS «Nordnorge» er på vei nordover og dette dokumenteres med en av verdens lengste TV-sendinger. NRK sender direkte fra Hurtigruten i 134 timer, fra Bergen til Kirkenes.

Mange er nå i gang med å planlegge hvordan de skal vise havnen fra sin beste side når Hurtigruten legger til kai. Sjekk ankomsttidspunktet for din havn nederst i saken.

Her kan du se direktesendingen fra Hurtigruten

Landets vakreste

Ørnes ble for noen år siden kåret av Hurtigrutens passasjerer til landets vakreste innseiling. – Vi lever enda litt på det, ler Synnøve Fallmyr ved Meløy Turistkontor.

– Men det er mange turister som sier det er så utrolig fint her. Vi har jo en veldig spesiell skjærgård med mange øyer, sier Fallmyr.

I innseilingen til Ørnes ligger det ca. 700 øyer, og 30 fjelltopper som rager over 1000 meter. Skjelåtinden (1637 moh.) er den høyeste, mens Helgelandsbukken (1454 moh.) er den mest kjente.

Hurtigruta til kai, Ørnes

Hurtigruta til kai på Ørnes.

Foto: Connie Slettan Olsen

Programmet er satt

– Søndag morgen er ikke den letteste dagen i uka å mobilisere folk, sa ordfører i Meløy kommune, Arild Kjerpeseth (Ap) i går.

Men i dag har han planen klar for hvordan MS «Nordnorge» skal hilses velkommen når hun ankommer Ørnes tidlig søndag morgen. På tross av et litt vanskelig innseilingstidspunkt, er programmet spekket med innslag og bidrag fra lokalbefolkningen.

Arild Kjerpeseth, ordfører i Meløy

Ordfører i Meløy kommune, Arild Kjerpesth (Ap), har spikret programmet for landets vakreste innseiling.

Foto: Einar Breivik / NRK

– Barnekoret skal synge, Swingklubben skal svinge seg, og Reipå hornmusikk spiller opp. Vi ønsker å vise frem folkelivet her når Hurtigruta kommer seilende inn, sier Kjerpeseth, som oppfordrer alle til å møte opp og være synlige.

– I tillegg har Reipå båtforening fått ansvaret for å organisere så mange båter som mulig for å dra ut, møte Hurtigruta, og følge den i innseilinga, sier Kjerpeseth.

Hurtigruta på vei inn til Ørnes

Her ser vi hurtigruta komme inn til Ørnes.

Foto: Connie Slettan Olsen/Meløy kommune

Ordføreren er svært fornøyd med programmet, men ifølge Kjerpeseth er det bare småtteri sammenlignet med naturen Meløy kan tilby.

– Vi har jo den vakreste leia mellom Bergen og Kirkenes. Det er i seg selv en såpass stor opplevelse å seile inn til Ørnes at alt dette andre bare kommer som en liten dessert, sier Kjerpeseth.

Veteranhilsen

Både i Bodø og Brønnøysund er det gamle travere som får æren av å hilse Hurtigruten velkommen. Veteranskipene «Gamle Salten» og «Gamle Helgeland» skal ta imot MS «Nordnorge» i hver sin by.

I Brønnøysund legger Hurtigruta til kai om natten, og det er «Gamle Helgeland» som har fått oppdraget med å flagge henne vel møtt til kai.

I Bodø ankommer Hurtigruten om formiddagen og det er førstemann til mølla for å få være med som gratispassasjer når «Gamle Salten» drar ut for å følge MS «Nordnorge» inn til byen.

– Det er lagt opp til en halvannen times tur. Vi tar ombord 50 stykker som får være med ombord helt gratis, forteller medeier av veteranen, Morten Jakhelln, som opplyser at det er oppmøte 10:30 og avgang 11:30.

Været til havs

Det er ikke bare folkeliv som møter Hurtigruten når den kommer til Nordland. Statsmeteorolog ved vervarslinga i Nord-Norge, Gunnar Noer, kan fortelle at godværet også vil holde seg langs kysten.

– Det blir nok en fin tur gjennom Nordland. Når Hurtigruta ankommer Brønnøysund vil det være stille og fint, med blå himmel. Det ser ut til at det vil holde seg like pent, med en mild østlig bris helt opp til Bodø. Da er det mulig at det skyer litt til, men det er bare snakk om lette skyer og ikke regn, sier Noer.

Ifølge meteorologen kan vil det bli litt mer vind når Hurtigruta kommer nærmere opp mot Troms.

For detaljert værmelding der du er, sjekk yr.no.

Send oss dine bilder fra TV-seilasets velkomst.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Hvordan skal du hilse Hurtigruten velkommen?

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.