Starter nytt selskap for fiskeforedling i Bodø – Max Mat-ansatte får beholde jobben

Investerings- og oppdrettsselskapet Salten Aqua inngår samarbeid med Coop Nordland og lanserer det nye selskapet Salten Salmon som skal drive med foredling av laks på land. I tillegg får de ansatte ved Max Mat beholde jobben.

Salten Aqua og Coop Nordland oppretter nytt foredlingsselskap for fisk.

Her kan du se opptaket fra tirsdagens pressekonferanse i Bodø.

I januar i år fikk de ansatte ved Max Mat den tunge beskjeden om at fra 2018 kunne det være stopp.

Den 6. april kom beskjeden de fryktet. Sjømatkonsernet Insula besluttet å legge ned driften i Bodø, som resulterte i at 79 personer ble stående uten jobb, men nå kan de ansatte likevel puste lettet ut.

Salten Aqua og Coop Nordland inngår i dag et samarbeid hvor de oppretter selskapet Salten Salmon. Med 130 nye arbeidsplasser berger man de fremtidige jobbene for samtlige Max Mat-ansatte som fikk den triste beskjeden tidligere i år.

– Nå ønsker vi å ta hjem litt av den produksjonen som skjer i utlandet, og produsere kortreist mat. Det ønsker vi å gjøre i et godt samarbeid med Coop Nordland, sier administrerende direktør Geir Wenberg i Salten Aqua.

Fikk ideen da Max Mat skulle legge ned

Ideen oppstod da nyheten om at industrien på Rønvikleira skulle legges ned, sier Lars Arve Jakobsen i Coop Nordland, en tanke som Wenberg sa seg enig i.

– Vi synes det er viktig å sikre fremveksten av lokalprodusert mat. For det andre har det vært viktig å berge de industriarbeidsplassene som var i ferd med å forsvinne, sier han.

– Har også eksport-planer

I januar sa administrerende direktør Sigvald Rist i Insula AS at forslaget om nedlegging var på grunn av et stadig tøffere sjømatmarked og økt prispress hos Norges lavpriskjeder.

– Vi kommer til å produsere i første omgang omtrent 2 500 tonn ferdige produkter. I en slik produksjon er vi opptatt av miljøvennlighet og ta vare på hele fisken, sier Wenberg.

3 500 tonn går med til 2 500 tonn ferdig produkt. De resterende 1 000 tonnene biprodukt skal også brukes til produksjon, mener Wenberg. Oppdrettsdirektøren mener de for lenge har sendt hel fisk ut av landet, og satser nå på å produsere mer lokalt.