I januar i år fikk de ansatte ved Max Mat den tunge beskjeden om at fra 2018 kunne det være stopp.
Den 6. april kom beskjeden de fryktet. Sjømatkonsernet Insula besluttet å legge ned driften i Bodø, som resulterte i at 79 personer ble stående uten jobb, men nå kan de ansatte likevel puste lettet ut.
Salten Aqua og Coop Nordland inngår i dag et samarbeid hvor de oppretter selskapet Salten Salmon. Med 130 nye arbeidsplasser berger man de fremtidige jobbene for samtlige Max Mat-ansatte som fikk den triste beskjeden tidligere i år.
– Nå ønsker vi å ta hjem litt av den produksjonen som skjer i utlandet, og produsere kortreist mat. Det ønsker vi å gjøre i et godt samarbeid med Coop Nordland, sier administrerende direktør Geir Wenberg i Salten Aqua.
Fikk ideen da Max Mat skulle legge ned
Ideen oppstod da nyheten om at industrien på Rønvikleira skulle legges ned, sier Lars Arve Jakobsen i Coop Nordland, en tanke som Wenberg sa seg enig i.
– Vi synes det er viktig å sikre fremveksten av lokalprodusert mat. For det andre har det vært viktig å berge de industriarbeidsplassene som var i ferd med å forsvinne, sier han.
– Har også eksport-planer
I januar sa administrerende direktør Sigvald Rist i Insula AS at forslaget om nedlegging var på grunn av et stadig tøffere sjømatmarked og økt prispress hos Norges lavpriskjeder.
– Vi kommer til å produsere i første omgang omtrent 2 500 tonn ferdige produkter. I en slik produksjon er vi opptatt av miljøvennlighet og ta vare på hele fisken, sier Wenberg.
3 500 tonn går med til 2 500 tonn ferdig produkt. De resterende 1 000 tonnene biprodukt skal også brukes til produksjon, mener Wenberg. Oppdrettsdirektøren mener de for lenge har sendt hel fisk ut av landet, og satser nå på å produsere mer lokalt.