Etter det NTB forstår har slaktestoppen fått ny næring etter at fiskeriminister Svein Ludvigsen i forrige uke provoserte oppdretterne kraftig under Laksedagene på Hell ved Trondheim. Fiskeriministeren tok et oppgjør med laksekriminalitet i en periode da norsk laks i praksis er utestengt fra EU-markedet, og mange i næringen følger seg stigmatisert og tråkket på.
Fiskeriministeren burde heller hjelpe næringen nå enn å kalle oss cowboyer og kriminelle, sa lederen i FHL-Havbruk, Tarald Sivertsen som dirret av sinne da han svarte fiskeriministeren, og hevdet at tilliten til statsråden er lik null.
Støtte
Sivertsen har åpenbart støtte i laksenæringen, for slaktestoppen som nå griper om seg, bærer preg av en mer eller mindre uorganisert aksjon. Den viktigste årsaken til at oppdretterne ikke slakter laks er nok at dagens pris på 16 kroner per kilo gir 5 kroner i tap, sier Tormod Venvik som er leder av Møre og Romsdal Fiskeoppdretterlag til NTB.
Venvik sier at næringen er påtvunget en situasjon det ikke er mulig å etterleve på lovlig vis, ettersom norsk laksenæring i praksis er totalt skviset i det europeiske laksemarkedet. Det er ikke mulig å selge fisk til minstepris i EU. Skal vi selge fisken, må vi glemme minsteprisen, sier Venvik.
Forståelse
Han mener at fiskeriministeren demonstrerte en mangel på forståelse for hva denne saken dreier seg om, når han anmodet oppdrettere og eksportører om å holde seg til minsteprisbestemmelsene. Det er bare det siste halvåret vi har hatt bruk for minsteprisavtalen med EU. Da har ikke avtalen fungert. Etter min mening ville vi ha vært bedre tjent med en straffetoll på maksimalt 13-14 prosent, sier Venvik.
Han tror at slaktestoppen kan vare fram til påske og vel så det. Begrunnelsen for dette er at lagrene av levende laks på anleggene ikke er så store, til tross for redusert eksport siste halvår. Det andre forholdet er at oppdretterne har solid likviditet etter rekordpriser i forfjor og første halvår i fjor. Det tredje forholdet er at ingen ser seg tjent med å selge laks med tap. Venvik mener at en slaktestopp kan føre til at prisene stiger, men innser at det kan gå ut over regularitet og markedsandeler dersom denne stansen blir langvarig. Stans i slaktingen vil også kunne føre til at ansatte mister arbeidet sitt.