NRK Meny
Normal

Kåret til et av verdens beste land for opplevelsesreiser

Norge er et av verdens beste land for opplevelsesferier, og er nå mer populær enn både New Zealand, Sverige og Canada.

Frikjøring på Vestre Torfinnstind

Turistene kommer i stor grad for å oppleve naturaktiviteter. Her fra frikjøring på Vestre Torfinnstind

Foto: Arild Eidset

Norge klatrer to plasser til en fjerdeplass i 2015. Norge suser med dette forbi New Zealand, og markerer som en av verdens beste destinasjoner for Adventure Travel, kun slått av Tyskland, Island og Sveits.

4. plass av 197 land

Tallene kommer fra oversikten Adventure Tourism Development Index og presenteres av Innovasjon Norge.

Hele 197 land er med på kåringen som blir publisert av The Adventure Travel Trade Association og George Washington University. Rangeringen er basert på ulike lands konkurranseevne innen opplevelsesferier og hvilke destinasjoner som utmerker seg. Reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge sier at turister i Norge er svært aktive i ferien.

– Våre kartlegginger, viser at Norge har et solid omdømme som et land med vakker natur og naturfenomener. Norge scorer også høyt på at landet har gode muligheter for aktiviteter i naturen, særlig innen vandring og fiske. Aktiviteter som sykkel, toppturer og fuglekikking er også i vinden, sier han.

Rago nasjonalpark i Sørfold

Den ville norske naturen blir trukket frem som en viktig faktor. Her fra Rago nasjonalpark i Sørfold kommune.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

– Helt naturlig

I Lofoten merker de at Norge er anerkjent som et bra sted for opplevelser.

Hvalsafari

Hvalsafari i Vesterålen er et tilbud mange bruker.

Foto: Billy Jacobsen
Spektakulær golfbane i Lofoten

Denne spektakulære golfbanen i Lofoten er nominert til en høythengende golfbane-pris.

Foto: Kevin Murray
Jostein Aasen

Norge gjør seg også godt for fjellklatring.

Foto: Privat

– Vi har jevn stigning av kunder fra hele verden. Det er ikke bare nordmenn som kommer, men mange europeere som vil vekk fra store folkemengder og vil ha naturen for seg selv, sier Maren Eek Bistrup som er daglig leder og konseptutvikler i Northern Alpine Guide og Lofoten Ski Lodge.

Hun er ikke overrasket over at Norge kommer så høyt på denne kåringen.

– Det tenker jeg er helt naturlig. Norge er et vakkert land med spennede historie og kultur. Her er det mange opplevelsesbedrifter som jobber hardt, og det er fortsatt et stort potensiale, sier hun.

Turistene er mer fornøyde

Turistundersøkelsen til Innovasjon Norge, viser at de aktive turistene utgjør 50 prosent av norske turister og hele 71 prosent av utenlandske turister. Totalt gjennomførte de aktive over 1 million flere overnattinger i 2014.

Både norske og utenlandske aktive turister er også mer fornøyde med ferien og vil i større grad enn andre turister anbefale Norge som reisemål.

– Vi ser at en stadig større andel av turistene som er i Norge på ferie er aktive og ønsker å ta del i aktiviteter i naturen, sier Tuftin