Hopp til innhold

Stadig flere utkantkommuner får vinutsalg

Vinmonopolet fortsetter arbeidet med å etablere seg i små kommuner. Snart åpner «minipol» nummer syv i rekken, og i november vedtas sannsynligvis etablering av enda flere.

Ordfører i Herøy under åpning av nytt pol

Ordfører i Herøy kommune, Arnt Frode Jensen, åpner det nye «minipolet» på Herøy i april i fjor.

Foto: Svein Lundestad

Det er snart to år siden Vinmonopolet introduserte en ny, liten butikktype på drøyt 50 kvadratmeter.

Jens Nordahl

Pressesjef Jens Nordahl hos Vinmonopolet.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Lyngen i Troms og Herøy i Nordland var de to kommunene som ble valgt ut til å teste konseptet, som er tilpasset små utkantkommuner som har lang vei til nærmeste vinmonopol. Siden den gang har to butikker blitt til seks.

– I november får Kjøllefjord i Lebesby kommune sitt første vinmonopol, og det blir «minipol» nummer syv i rekken, sier pressesjef Jens Nordahl hos Vinmonopolet.

Befolkningen på Nordkyn-halvvøya må i dag reise over 200 kilometer til sitt nærmeste polutsalg, som er lengst i landet.

– Totalt har vi 305 butikker i drift per i dag, og vi åpner nye hele tiden. I november skal styret i Vinmonopolet vedta hvor vi skal etablere butikker neste år, og da er det sannsynlig at vi får flere såkalte kategori-1 butikker.

– Har livets rett

De seks som er åpnet så langt, er etablert i Lyngen i Troms, Inderøy i Nord-Trøndelag, Eikelandsosen i Hordaland, Flå i Buskerud og i Herøy og Bø i Nordland. Med sine drøyt 1000 innbyggere, er Flå det minste.

Minstekravet for å ekspandere konseptet til flere kommuner, er at butikkene dekker sine egne kostnader. Og erfaringene som er gjort så langt, viser at disse vinmonopolene har livets rett, sier Nordahl.

– Det ligger grundige analyser bak hver etablering, og butikkene selger det vi trodde de skulle gjøre. Så alle, både vi, publikum og politikere, er fornøyd med hvordan dette har utviklet seg.

Fra Bø i Vesterålen i en nydelig ettermiddag

Bø i Vesterålen var en av kommunene som fikk «minipol» i 2015.

Foto: Jan-Helge Andersen

Ikke alle er like positive

Av 428 kommuner, er det 188 som i dag ikke har vinutsalg. Av disse har 101 ordførere sagt at de ønsker pol til sin kommune (se hvilke her). 87 av kommunene som ikke har pol i dag, har ikke bedt om det heller.

Men ikke alle er like overbevist om at bedre tilgang til alkohol er positivt.

– Hvis det blir sånn at polet blir like vanlig som Kiwi og Spar-butikken, så er det klart at da har man fått en tilgang som vil skape utfordringer for enkeltmennesker som koster samfunnet ufattelig mye penger og lidelse, sa helsepolitisk talskvinne Olaug Vervik Bollestad (KrF) i forbindelse med en tidligere sak.

Pressesjef Jens Nordahl viste i samme sak til to forskningsrapporter som begge viser at konsum av smuglersprit, hjemmebrent og alkohol fra grensehandel går ned når Vinmonopolet etablerer seg på et nytt sted.

– Vi må lytte til hva alkoholforskerne sier på dette området, sa Nordahl.