Hopp til innhold

St. Olavs har ikke plass til hjertesyke nordlendinger

Sykehuset i Trondheim har ikke kapasitet til å ta imot hjertepasienter fra sør i Nordland. Dermed må pasientene fly til hjertesenteret i Tromsø. En lang flytur som kan koste liv.

Agneta Johansson gjennomfører PCI-behandling

PCI går ut på at en slange føres inn til den tette blodåra i hjertet og blokkes ut ved hjelp av en ballong. De alvorligste hjerteinfarktene bør behandles med PCI innen to timer. Leger ved Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset mener avstanden til Tromsø blir for lang.

Foto: Lars Bjørn Martinsen / NRK

– Vi har rom til en viss økning kanskje, men det er ikke stor reserve kapasitet her nei, sier klinikksjef ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Rune Wiseth.

Nordland fylke har ikke PCI-senter hvor pasienter får blokket ut tette årer. Dermed må hjertesyke i det langstrakte fylket fly opp til sykehuset i Tromsø.

Og det blir en mye lengre vei for pasienter sør i Nordland, som bor nærmere St. Olavs Hospital.

Ønsker PCI-senter til Bodø

– Om akuttbehandlinga skal endres ved at flere skal gå sørover har ikke vært en diskusjon foreløpig, sier Wiseth.

Ordførerne sør i Nordland har tatt til orde for at de vil sørover i stedet for Tromsø, dersom det ikke blir oppretta et PCI-senter i Bodø.

Klinikksjef Rune Wiseth

Klinikksjef ved St. Olavs Hospital, Rune Wiseth, sier at sykehuset ikke har nok kapasitet til en stor menge pasienter fra Nordland. Men han tror likevel ikke at pasientstrømmen kommer til å endre seg stort.

Foto: Rune Kjær Valberg/NRK

22. februar skal styret i Helse Nord vurdere om tilbudet også skal opprettes ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Fylkesråd Tomas Norvoll mener dette vil gi flere den beste behandlingen.

– Vi ser tall som viser at jo lenger borte du er fra Universitetssykehuset i Tromsø, jo mindre er sjansen for å få denne behandlinga.

Kritikere frykter et PCI-senter i Bodø vil svekke fagmiljøet i Tromsø, og gi et dårligere tilbud der.

– Vi stoler på at Helse Nord klarer å fatte ei klok beslutning som både sikrer ei god behandling i Tromsø, men at det også kommer et nærmere tilbud som kan redde flere liv, sier Norvoll.

Flaks

Tidligere har NRK omtalt Kjell Lund Olsen fra Sulitjelma i Nordland som fikk hjertestans da han var på Eidsvoll hos sine søsken på juleferie.

Han priser seg lykkelig for at han var i nærheten av PCI-senteret på Rikshospitalet, og ikke i Sulitjelma over 500 kilometer fra Tromsø.

– Det er flaks som avgjør om du overlever, forteller Olsen.

Nesten 600 akutte hjertepasienter fraktes fra Nordland til Tromsø hvert år. Dette utgjør hvert fjerde oppdrag ambulanseflyene har i Nord-Norge i løpet av ett år.

Kjell Lund Olsen fra Sulitjelma og hjertelege Anders Hovland

Vi ser at pasienter dør fordi de er langt unna hjelp, forteller hjertespesialist Anders Hovland. Han mener Kjell Olsen var heldig.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK