Spurv stenger hel flyplass

Haglskudd, hunder og høye lyder hjalp ikke.

Snøspurvflokk i Bø.

Skagen Lufthavn på Stokmarknes har i over en uke vært plaget med horder av snøspurv som okkuperer rullebanen.

Foto: Bjørn E. Halvorsen

Stokmarknes Lufthavn har i over en uke vært plaget med horder av snøspurv som okkuperer rullebanen, noe som har ført til problemer både under take-off og landing.

I dag fikk Widerøe nok. Et fly fra Bodø til Stokmarknes fikk i morges fugl i propellen, noe som førte til forsinkeler.

Det ble dråpen for flyselskapet, som la ned flyforbud på Stokmarknes med umiddelbar virkning.

- Vi må ivareta sikkerheten først og fremst, og slik som situasjonen er nå er det ikke forsvarlig å lande på Stokmarknes. Spurveflokkene sitter på rullebanen, men flyr opp når flyenene tar av. Dermed blir pilotene distrahert, opplyser informasjonssjef Siw Sandvik i Widerøe.

Mye fugl i år

Det er ikke første gang snøspurven aksjonerer på Stokmarknes.

- Dette skjer hvert år, men vi har aldri opplevd så mye spurv som i år. Avinor har iverksatt omfattende tiltak for å skremme fuglene vekk, men har ikke lykkes. De har tatt i bruk både haglskudd, høye lyder og gjentatte bilpatruljer, men uten å lykkes, opplyser Sandvik.

En uke

Flyplassledelsen har vært i kontakt med meteorologer som antar at spurvene vil holde stand i en uke til før de trekker nordover.

Sandvik tror flyforbudet kan vare like lenge. Widerøe har daglig 6-7 avganger til og fra Stokmarknes. I mellomtiden blir passasjerene fløyet til Svolvær og transportert derfra med buss til Stokmarknes.