Hopp til innhold

Sprengte tysk hornmine på 330 kilo

I dag sprengte Sjøforsvarets Minedykkerkommando sprenge en tysk hornmine i Skjelfjorden i Flakstad i Lofoten. Minen inneholdt 330 kilo sprengstoff.

Se forsvaret sprenge tysk mine fra kirgen

Minen ble lagt ut av tyskerne i 1940 etter at de oppdaget at Skjelfjord ble brukt som reparasjonsbase og nødhavn for de alliertes krigsskip som deltok i slaget om Narvik.

– Minen ble fraktet inn i vågen hvor den skal ble destruert. Dette gjør vi av miljøhensyn. Opprydningsarbeidet går lettere og trykkbølgen vil ikke skade fisk og annet marint liv, sier orlogskaptein Wiggo Korsvik.

I god forfatning

Hornminer var ansvarlig for svært mange skipsforlis under krigen. Den 330 kilo tunge tyske hornminen av typen EMC2 i Skjelfjorden har imidlertid ligget i ro på havbunnen i mer enn 75 år. Men den er ikke mindre farlig av den grunn.

– Alle hornene var på plass og minen er i forbausende god forfatning. Den er laget av tysk kvalitetsstål. Vi antar at minen inneholder sprengstoffet hexanitt, som bruker mange tusen år på å forvitre, sier Korsvik.

Fare for cruiseskip og fiskebåter

Sprengstoffet er like effektivt i dag som for 75 år siden, og kan være en potensiell fare for skipstrafikk.

I 2012 ble det fjernet fire flybomber i Skjelfjorden. Fiskere i området har opplevd å få en mine i garnet.

– Cruiseskip har begynt å gå inn fjorden her. Dersom et skip slipper et anker på flere tonn og treffer mine, vil den kunne gå av.

Må tilbake

Torsdag ble 40 lysgranater sprengt og i dag står hornminen for tur.

– Imidlertid har vi indikasjoner på at det ligger flere miner og kasser med ammunisjon på havbunnen. Så vi bli ikke ferdig her i denne omgang, sier Korsvik.

Video Møttes etter 70 år