NRK Meny
Normal

Sprengte kryptert datanettverk – 11 siktet i omfattende narkosak

For første gang har norsk politi klart å infiltrere et skjulte datanettverk kriminelle bruker for å selge narkotika. Så langt er 11 personer fra Bodø, Oslo og Skien siktet i et omfattende narkosak.

Narkobeslag Kripos

DET MØRKE NETTET: Det er gjort flere beslag av datamaskiner hos de siktede personene. Her er Kripos sitt eget bilde av datautstyret som er brukt.

Foto: Kripos

Politiet mener det er omsatt narkotika for beløp i millionklassen og har tatt beslag av både narkotika og datautstyr.

– Etterforskningsmessig representerer denne framgangsmåten noe nytt. Det er første gang norsk politi har klart å pågripe så mange personer basert på infiltrering av denne type krypterte nettverk, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos til NRK.

Sju nye siktet

Onsdag ble sju personer i alderen 19 til 24 ble pågrepet og siktet da Kripos og politiet i Salten onsdag gikk til aksjon mot et narkotikamiljø i Bodø-området.

I juni ble fire menn fra Oslo og Skien i alderen 29-31 år pågrepet og siktet for produksjon og salg av narkotika på skjulte markedsplasser. Flere av de siktede anses som sentrale i norsk sammenheng når det gjelder salg av narkotika via skjulte markedsplasser på det såkalte «mørke nettet».

Alvorlig problem

Narkorazzia

Kripos gjorde i juni omfattende beslag av narkotika og datautstyr i et bolighus i Skien.

Foto: Lorentz Berg / NRK

– Etterforskningen har vært utfordrende, blant annet på grunn av kryptering og anonymisering. Dette har vært en prioritert sak fordi markedsplasser på det mørke nettet ikke kan være fristeder for alvorlig kriminalitet, sier Beck videre.

I juni ble det gjort omfattende beslag av datamaskiner og narkotika i et bolighus i Skien. Det er gjennomgang av disse beslagene som har ført til pågripelsene i Bodø.

Vil slå til igjen

Beck Pedersen utelukker ikke at politiet vil slå til mot andre nettverk andre steder i landet.

– Vi skal holde trykket oppe, og identifisering av kjøpere vil fortsatt være en del av etterforskningen. Vi har betydelige beslag vi nå skal gå gjennom og fortsetter etterforskingen i det sporet vi er inne på, sier Beck Pedersen.

Store utfordringer

Hasj beslaglagt av kripos i Bodø

Kripos har beslaglagt omfattende mengder narkotika etter flere aksjoner i Bodø, Skien og Oslo.

Foto: Kripos

Han legger ikke skjul på denne typen bevisinnsamling byr på etterforskningsmessige utfordringer for politiet.

– Vi har måttet grave ganske dypt i metodeverktøykassen vi har tilgjengelig for å finne ut hvem som står bak. Det er også vanskelig få tilgang til den kommunikasjonen som har vært på nettverket. Men ved å utnytte de ulike etterforskningsmiljøene innad i Kripos har vi fått til et tverrfaglig samarbeid som denne gang har gitt resultater, sier Beck.

Han vil ikke gå inn på om etterforskerne har opprettet egne brukere.

– Jeg kan ikke gå i detalj, men vi har holdt oss innfor de rammene vi har.