NRK Meny
Normal

Sprengt fergekapasitet til Lofoten

Fergesambandet Bodø-Værøy-Røst-Moskenes har opplevd en økning på 26.000 flere passasjerer i juni til juli i år enn i fjor. Nå lover Torghatten bedre kapasitet mellom Bodø og Lofoten.

Ferga fa Bodø passerer Helligvær på tur til Moskenes.

Fergesambandet Bodø-Værøy-Røst-Moskenes har opplevd stor økning i årets sommermåneder sammenlignet med i fjor.

Foto: Karl Olav Andreassen

Turistene har strømmer til Lofoten som aldri før denne sommeren. Selv om hver av de nye fergene tar de 390 passasjerer, og Torghatten Nord har muligheten til å frakte rundt 2.300 passasjerer hver dag, klarer ikke fergene fra Bodø klarer ikke å ta unna den store veksten.

Bendix Klykken

Driftssjef for Vestfjordferger i Torghatten Nord AS, Bendix Klykken.

Økningen har ført til mye ventetid for passasjerene i sommertrafikken. Driftssjef for Vestfjordferger i Torghatten Nord AS, Bendix Klykken er full av beundring for passasjerene som både holder ut ventetiden og den lange fergereisen.

– Det er sporty gjort. Turen til Moskenes tar fire timer, og er en av de lengste fergestrekningen vi har innenriks i Norge. Nå har vi vært heldig med været i sommer, men slik er det ikke alltid, sier driftssjef for Vestfjordferger i Torghatten Nord AS, Bendix Klykken.

Bedring neste sommer

Lange køer i Bodø

Det er hektisk for billettørene og de andre ansatte ombord på fergene som går fra Bodø til Moskenes. På begge sidene av fergesambandet står det lange køer, men Torghatten Nord mener det er ingenting de kan gjøre for å løse problemet.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

Økningen fører til høyere inntjening fra både billettsalg og cateringen ombord, og Torghatten Nord har dermed grunn til å være fornøyde. Nå lover rederiet lover å se på muligheter for å bedre tilbudet til neste års sommersesong.

– Vår oppdragsgiver har sagt at de vil forbedre situasjonen for de reisende til neste sommer. Men om det blir ekstra kapasitet eller omlegging av rutene er for tidlig å si. Vi skal ha et møte om dette i løpet av høsten, så får vi se, sier Klykken.

Kajakktur i Reinefjorden med midnattsol.

Turistdrømmen er å oppleve midnattssola og de flotte fjellene Lofoten har å by på. Bildet er tatt under en padletur i Reinefjorden.

Foto: Tomasz Furmanek

Fulle avganger

I juni var det 23 prosent økning i passasjerer på Bodø-Moskenes, mens økningen i juli var på 19 prosent i forhold til året før.

– De fleste avgangene har vært fulle. Det er bare avgangene klokken 06 om morgenen at fergene ikke har vært fulle.

  • Passasjerøkning Bognes-Skarberget 6,5 prosent i juni og 12,1 prosent i juni
  • Lødingen-Bognes: Passasjerer: Mai 7.6 prosent økning, til 6.5 prosent i juni, til 12,1 prosent i juli. Kjøretøy: 4.9 prosent mai, til 5.7 prosent juni, til 11.7 prosent juli.
  • Bodø-Værøy-Røst-Moskenes: Fra mai til juli, Passasjerer fra 19.3 pst. i mai, til 22.6 pst i juni, til 19.2 prosent juli. Kjøretøy, 14.4 pst i mai, til 17.8 pst. i juni til 16.8 prosent i juli.
  • Også flere andre fergeruter i Nordland opplever stor pågang. Ferga mellom Svolvær og Skutvik har hele 36,8 prosent flere passasjerer i juni i år, sammenlignet med samme tid i fjor.