Hopp til innhold

– En av våre mest spennende kunstnere

«Spor av tid» har Kari Rindahl Endresen kalt sin utstilling, som åpner på Petter Dass-museet i Alstahaug lørdag.

Kari Rindahl Endresen

Kari Rindahl Endresen med en av sine nordlandske akvareller.

Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Utstillinga består av 23 akvareller med motiver fra Nordlands-kysten. Alle bildene bygger på opplevelser knyttet til kunstnerens barndom.

– Mine foreldre og besteforeldre kommer fra Steigen og Vesterålen. I barndommen var jeg ofte der. Og det er det denne utstillingen handler om, sier Kari Rindahl Endresen.

Minner fra Nordlandskysten

Hun er Tromsø-jente, født i 1968, og har eget atelier i Ishavsbyen. Men minnene fra barndomens dager og netter på Nordlandskysten er sterke i henne. De mektige fjellene, det ramsalte havet, og de sterke fargene.

Kari Rindahl Endresen

Nordlandsakvarell av Kari Rindahl Endresen.

Foto: Privat

– Gode besteforeldre som var der for meg. Luktene, lyset i vinduet og mormors begonia. Hun var så glad i de røde, flotte blomstene. Dette er noe jeg bærer i meg hele livet. Å ja, det preger bildene mine, sier Kari Rindahl Endresen.

Var ikke i tvil

Knut Hamsuns "Markens Grøde" ble gjort i Røvassdalen i Rana i Nordland.

Ivar Roger Hansen er både stolt og glad for å presentere nordlandsbildene til Kari Rindahl Endresen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Så har hun da også valgt en tittel på utstillingen i den gamle prestegården på Petter Dass-museet i Alstahaug som står i samsvar til hva bildene hennes handler om, «Spor av tid». Daglig leder for Petter Dass-museet, Ivar Roger Hansen, var ikke i tvil da han ble oppmerksom på bildene hennes.

– Jeg har hatt gleden av å følge henne i noen år, og etter en svært vellykket utstilling hun hadde i Oslo i fjor bestemte vi oss for å invitere henne til vår årlige sommerutstilling. Bildene hennes inviterer til refleksjon og opplevelse, og de har ofte et litt drømmeaktig skjær over seg som inviterer til å ta de inn over oss. Hun er en av våre mest spennende kunstnere, sier Ivar Roger Hansen.

Dronningen får bilde i gave

Etter åpningen i Alstahaug går det rett til slottet med Kari Rindahl Endresen, det vil si et av hennes bilder. Fylkesmannen i Troms har nemlig bestilt et bilde av henne som Dronning Sonja skal få i gave når dronningen besøker Husøy i Senja 9. juni.

– Akkurat det er vel noe av det største så langt i min karriere. Fylkesmann Svein Ludvigsen sa at jeg måtte tenke på dronningen da jeg malte bildet. Og det gjorde jeg. Bildet har i seg den nordnorske naturen som dronningen liker så godt. Så får jeg bare håpe at hun liker bildet, medgir Kari Rindahl Endresen.

Kari Rindahl Endresen

Nordlandsakvarell av Kari Rindahl Endresen.

Foto: Privat

Men først er det Alstahaug og Petter Dass-museet. Museumsleder Ivar Roger Hansen sier han er både glad og stolt over å kunne presentere henne.

Håper på begeistring hos publikum

– Kari Rindahl Endresen er blitt en ettertraktet utstiller, og jeg håper at utstillingen vil vekke stor begeistering hos Petter Dass-museets publikum.

Kunstneren selv sier hun er både glad og stolt over å få stille ut bildene sine i den gamle prestegården på Alstahaug.

– Jeg håper at de som ser utstillingen vil føle gjenkjennelse, og oppleve at deres egne historier knyttes opp mot bildene mine, sier Kari Rindahl Endresen.