NRK Meny
Normal

Sparte fem millioner på rekordtørr vinter

Statens vegvesen: – Takket være været har vi hatt penger til overs.

Omegablokkering over Botnhavet

Denne omegablokkeringen over Skandinavia skapte en usedvanlig tørr vinter.

Foto: met.no

I mer enn en måned i desember og januar hadde nordlendingene et stabile høytrykk – med klarvær, østlig vind og nesten ikke nedbør.

Så tørt var det, at flere steder aldri hadde opplevd noe lignende. I Bodø for eksempel måtte man ut i februar 2014 før det falt nedbør.

For mange skigåere sørget det for en nitrist vinter, men for økonomien til Statens vegvesen var det motsatt.

– Det ser ut som vi har spart snaue fem millioner så langt i år, sier seksjonsleder Lars Petter Kaski i Statens vegvesen i Nordland.

Økt vedlikehold

I Nordland har Vegvesenet et brøytebudsjett på 37 millioner, og fem millioner tilsvarer om lag 15 prosent av vedlikeholdsbudsjettet på riks- og fylkesveier i Nordland.

– Denne vinteren har vi spart mer penger enn man kan forvente. Og det er rett og slett takket været, sier Kaski.

Pengene som er spart, har Vegvesenet brukt for å øke vedlikeholdet på veiene som ikke har trengt i nærheten av like mye brøyting som tidligere vintre.

Været «hengte seg opp»

Årsaken til den tørre vinteren skyldtes i stor del en omegablokkering oppe i atmosfæren. Konsekvensen var at høytrykket over Nord-Norge «frosset» fast og ble liggende i uke etter uke.

– Vedvarende høytrykk på ettervinteren er ikke uvanlig. Men fire uker i strekk er svært uvanlig. Og det er ingenting som tyder på at det vil forflytte seg med det første, sa vakthavende meteorolog Trond Lien ved Værvarslinga i Nord-Norge til NRK.no.

Januar har vært en historisk tørr måned i Nordland, til både glede og fortvilelse.