NRK Meny
Normal

Spaltist og lege om omskjæringssaken: – Ingen leger skal tvinges til å omskjære guttebarn

Usman Rana mener Helse Nord heller bør bruke private helseinstitusjoner til å gjøre inngrepene.

Usman Rana

– Jeg syns legene selv må bestemme om de vil gjøre dette. Jeg er veldig trygg på at det er nok kirurger der ute som ønsker å utføre rituell omskjæring enten andre steder i landet eller i det private, mener kirurg Usman Rana.

Foto: NRK

Fra 1. januar skulle alle helseforetakene ha tilbudt rituell omskjæring av guttebarn. Men i Nord-Norge er det ingen urologer som vil utføre inngrepet.

Skepsisen blant de nordnorske legene vakte harme hos lederen av Det Mosaiske Trossamfund, som mente ordrenekten burde føre til oppsigelser.

– Jeg synes ikke at leger skal tvinges til å omskjære guttebarn. Mange leger har ikke denne kompetansen. Helse Nord bør heller kjøpe disse tjenestene i private helseinstitusjoner, mener Rana.

Han er imidlertid glad og lettet for loven som trådte i kraft ved nyttår.

– Det er bra at omskjæring av muslimske og jødiske guttebarn kommer inn under trygge rammer. Tidligere har det vært en del klinikker hvor kvalitetssikringen ikke har vært på topp, sier han.

I Norge blir rundt 2000 gutter omskåret hvert år. Både jødedommen og islam krever det, men det er i all hovedsak muslimer i Norge som får utført omskjæringer.

Vil ha høy egenandel

Rana mener også det blir feil å la det offentlige helsevesenet ta hele regninga for disse inngrepene.

– Dette er religiøst betinget, og da må egenandelen være såpass høy at det offentlige helsevenset ikke belastes for mye. Men samtidig må det ikke være så høy at vi risikerer omskjæringer i skjulte og mer farlige former, sier han.

Selv har han studert medisin i USA, hvor om lag 60 prosent av alle guttebarn omskjæres.

– Der er det noe alle kirurger kan. Det er vanlig og akseptert. Norge har en annen kultur, og det er mer betent her, sier han.

Får støtte fra etikkrådet

Anne Lindboe

Barneombud Anne Lindboe støtter de nordnorske legenes omskjæringsnekt.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Leger i Nord-Norge, som nekter å omskjære guttebarn, får støtte både fra Etikkrådet i Legeforeningen og Barneombudet.

Leder i rådet for etikk i legeforeningen, Svein Aarseth, mener legene bør selv avgjøre om de vil omskjære guttebarn.

– Helsepersonell må kunne følge sin samvittighet i saker som dette. Særlig når det gjelder inngrep som ikke har noen medisinsk indikasjon, sier han til NRK.

Også Barneombud Anne Lindboe støtter de nordnorske legenes omskjæringsnekt.

– Etiske regler for leger sier at de skal helbrede, lindre og trøste. Jeg har stor forståelse for at de ikke vil påføre noen skader ved rituelle inngrep på barn som ikke kan samtykke, sier hun.