NRK Meny
Normal

Sp-lederen på besøk i Bindal i dag: – Et maktovergrep å tvangsflytte kommunen

Som eneste kommune kan Bindal både bli tvangssammenslått og flyttet til nytt fylke. Under sin tale 1. mai lovet Sp-lederen å oppheve vedtaket dersom de får bestemme.

1. mai tog i Bindal med Sp-lederen

Sp-lederen har grunn til å smile, med gode målinger i det siste. Her deltar han på 1. mai-toget i Bindal. Lisbeth Berg-Hansen (Ap) til venstre.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Om regjeringen får det som den vil, kan Bindal helt sør i Nordland bli flyttet til Nord-Trøndelag og bli tvangssammenslått med Vikna, Leka og Nærøy.

Kommunen blir i så fall den eneste som blir tvangsflyttet til nytt fylke, noe som har blitt møtt med hoderisting av lokalpolitikere.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

– Hvorfor skal man flytte Bindal til Trøndelag? Det er forunderlig, mener Trygve Slagsvold Vedum. Her fra Bindal 1. mai.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

1. mai var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på besøk i Bindal som altså enn så lenge befinner seg i Nordland fylke.

Og han var klar på en ting: Det blir ingen sammenslåing med mindre Bindal selv ønsker det, dersom de kommer til makta i høst.

– Her har man sittet sammen på et møterom og bestemt seg for å tvangssammenslå, uten å dra ut for å snakke med folk. Det er forunderlig og et maktovergrep, sier Vedum til NRK.

– Derfor har jeg dratt hit, og vi skal oppheve dette tvangsvedtaket etter valget. Det vil skje fra dag én, fortsetter han.

Mange møtte opp for å få med seg talen

Mange møtte opp for å få med seg talen i dag.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Ønsker en ny kurs

En tvangssammenslåing medfører at bøndene lokalt mister tilskudd i tillegg til at strømmen blir dyrere, fortalte Ap-ordfører Britt Helstad i forbindelse med en tidligere sak.

Og fikk støtte fra fylkesmann Hill-Marta Solberg, som mener Bindal ikke er moden for sammenslåing, og at det vil være mer naturlig å slå sammen Evenes med Narvik på motsatt side av fylket.

– Det er lokalt at man kjenner den lokale virkeligheten best - ikke på et regjeringskontor. Folk lokalt må få bestemme, fremholder Sp-lederen.

– Norge er fantastisk på den måten at vi har tjenester nært der folk bor. Den sentraliseringa vi er vitne til er ikke bra, og en kurs vi må få snudd.

Ønsker å beholde dagens Bindal

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) på talerstolen i Bindal i dag

Lisbeth Berg-Hansen (Ap) på talerstolen i Bindal i dag. Hun er selv fra kommunen.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Stortingsrepresentant Lisbeth Berg-Hansen (Ap) var også på plass i dag, hun beskriver prosessen som «ubegripelig». Og mener det beste vil være å beholde Bindal som egen kommune i dagens Nordland.

– Min partileder Jonas Gahr Støre har vært tydelig på at hvis noen av de tvangssammenslåtte kommunene søker skilsmisse etter valget, så vil Ap innfri det.

Leder for kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp), har tidligere fortalt at bakgrunnen for at Bindal slås sammen er at det vil skape en sterk kommune i Ytre Namdal, som kan bidra til å utvikle regionen videre.

Han mener det er naturlig å slå sammen Bindal med Vikna, Leka og Nærøy, fordi Bindal ligger på grensa til Nord-Trøndelag og har en del til felles med de tre andre kommunene.

Fra 1. mai toget i Bindal

Fra 1. mai-toget i Bindal.

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK