Sov ute i fem netter for å kjøpe vinflaske til 35.000

I fem netter sov Bjørn Håvard Larsen på gata utenfor Vinmonopolet for å sikre seg en vinflaske til 35.000 kroner. Aberet er at han ikke kan drikke den før om 25 år. – Et røverkjøp uten like, mener vinentusiasten.

Bjørn Håvard Larsen

Her satt Bjørn Håvard Larsen fra lørdag til torsdag for å komme først i køen da Vinmonopolet la ut noen sjeldne vinflasker til salgs.

Foto: Arnulf Tverberg

Det er kanskje ikke alle som frivillig hadde sovet utendørs på vinterstid med mål om å betale over 100.000 kroner for noen vinflasker, men Bjørn Håvard Larsen kunne ikke vært mer fornøyd når NRK tar kontakt.

– Jeg fikk tak i alt jeg ønsket, sier vinentusiasten kort tid etter at han endelig hadde fått handlet de sjeldne vinflaskene, etter å ha sovet ute siden lørdag.

Det var Dagens Næringsliv som omtalte saken først.

– Hvor mange flasker ble det?

– Nei, hvem som teller? Det ble en del og jeg fikk tak i akkurat de vinene jeg hadde håpet, sier Larsen som må medgi at han brukte «godt over hundre tusen» på handelen.

Det er det årlige Burgund-slippet ved Vinmonopolet som er bakgrunnen for entusiasmen til Larsen og andre vinelskere. I forbindelse med slippet kan man få tak i noen av verdens mest ettertraktede viner.

Må vente til år 2040 med å drikke den

Vesterålingen hadde blant annet sett seg ut en svært sjelden burgund-vin av typen Romanée-Conti Grand Cru til 35.000 kroner, som polet kun fikk tak i ett eksemplar av og Larsen var kjapp med å legge den i handlekurven.

– Det er jo et røverkjøp uten like.

Ulempen er derimot at den ikke kan drikkes før om 25 år.

Bjørn Håvard Larsen på vinmonopolet

STRÅLENDE FORNØYD: Torsdag klokken 10.00 slapp Bjørn Håvard Larsen inn på polet, etter å ha sovet utendørs siden lørdag for å sikre seg noen av de sjeldneste flaskene.

Foto: Vinmonopolet

– Ja, den må ligge noen tiår, så rundt 2040 bør den være klar.

– Du er en tålmodig sjel?

– Ja, det kan du si, men tålmodighet er en dyd.

– Dette er kanskje den eneste dyre hobbyen du har?

– Nja, det er det nok ikke. Jeg er ganske glad i whisky også, må ingeniøren innrømme.

Sjeldne viner

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen forteller at de jevnlig lanserer nyheter i sine spesialbutikker, men at det er noe helt eget med Burgund-slippet.

– Burgund-slippet har fått mye oppmerksomhet fordi det er veldig ettertraktede viner, det er veldig få av, sier Lorentzen.

Og selv om mange nok vil steile over en prislapp på titusenvis av kroner, så er disse vinene gjerne dyrere i andre land.

– Årsaken er at vi har en fast avanse på produktene våre, mens andre land gjerne har en høy avanse på et allerede kostbart produkt. Vi har ikke som mål å tjene mest mulig på salget eller være et fordyrende mellomledd.

Han sier at dagens vinslipp har gått svært godt.

– Det har vært mange mennesker innom og flere har sovet utendørs for å sikre seg de mest sjeldne flaskene.

Kø utenfor vinmonopolet

LANG KØ: Det var lange køer da Vinmonopolet slapp sine spesielle Burgund-viner på Aker Brygge i dag.

Foto: Vinmonopolet