Hit kommer Mattilsynets nye hovedkontor

Mattilsynet ønsket å samle regionledelsen for Nordland, Troms og Finnmark i Tromsø, noe regjeringen ikke var enig i. Dermed etableres Nord-Norges nye hovedkontor på Sortland.

Sortland sett fra lufta

NYTT HOVEDKONTOR: Sortland blir nytt hovedkontor for Mattilsynet i Nord-Norge. Det gleder politikerne.

Foto: (cc) «Sortlandair5» av Sgraff29 på Wikimedia Commons

I dag ble det kjent at regjeringen går inn for en ny inndeling og lokalisering av regionledelsen i Mattilsynet.

Mattilsynets forslag ble fulgt på alle punkter, med unntak av ett. I stedet for å samle regionledelsen for Finnmark, Troms og Nordland i Tromsø, skal regionledelsen samles i Sortland.

Det er en nyhet som faller i god jord hos ordfører Grete Ellingsen i Sortland kommune.

– Lykkelig over å ha blitt hørt

Grete Ellingsen

LYKKELIG: Ordfører Grete Ellingsen i Sortland kommune er lettet over resultatet.

Foto: Ove Aalo

– Denne nyheten tar jeg imot med stor glede. Jeg er lykkelig og lettet for at vi har blitt hørt i dette spørsmålet, sier Grete Ellingsen til NRK.

Hun forteller at Mattilsynets eget forslag var å legge ned de eksisterende regionskontorene i Sortland og Kautokeino, og samle alt i Tromsø. At regjeringen i stedet går for Sortland, mener ordføreren sender positive signaler gjennom landsdelen.

– At man velger å legge ting utenfor de store byene sender viktige signaler ikke bare for Vesterålen, men for hele Nord-Norge. Ikke minst for Sortland betyr dette veldig mye.

Fra før rommer Sortland blant annet hovedkvarteret til Kystvakten, legger ordføreren til.

– Vi bygger nå en sterk region med tanke på de behovene Nord-Norge vil ha i fremtiden. Jeg har hatt store forhåpninger til egen regjering, og jeg synes derfor det er positivt at man har blitt hørt i dette spørsmålet.

– Betyr dette flere arbeidsplasser?

– Det er litt tidlig å si om det kommer flere arbeidsplasser. Det er uansett et veldig godt grunnlag for mer aktivitet, det være seg regionalt eller lokalt.

– Klok beslutning

Tomas Norvoll

KLOK BESLUTNING: Sortland har alle forutsetninger for å lykkes, mener fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Også fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) beskriver beslutningen som god avgjørelse fra regjeringen.

– Sortland ligger midt i det blå matfatet og kontoret der har vist at de kan levere de tjenester både næringslivet og myndighetene trenger, sier han.

Han er overrasket over at beslutningen kom såpass raskt.

– Men det er en klok beslutning. Jeg mener Mattilsynets innstilling om å legge ned kontorene i Sortland og Kautokeino, og i stedet bygge et helt nytt i Tromsø, var unaturlig. Sortland har alle forutsetninger for å lykkes, fortsetter han.

– Så synes jeg prinsipielt at når man bruker masse energi på å legge de nasjonale funksjonene i de største byene, så kan man legge de regionale funksjonene i de mindre. Det er viktig at denne typen kompetansearbeidsplasser finnes i resten av Nord-Norge, avslutter fylkesrådslederen.

– Godt fornøyd

Sylvi Listhaug i parken i Ålesund

OVERFØRER RESSURSER: – Dette gjør vi for å overføre ressurser fra administrasjon til mer tilsyn og veiledning i bedriftene, forklarer landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

Endringen innebærer at seks av dagens regioner blir slått sammen til tre fra 1. januar, mens to regioner videreføres uendret. Ledelsen og ansatte i Mattilsynet ble informert om endringen onsdag formiddag, skriver Avisenes Nyhetsbyrå.

– Dette gjør vi for å overføre ressurser fra administrasjon til mer tilsyn og veiledning i bedriftene, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Vi vil få en enklere, mer enhetlig og effektiv forvaltning. Målet er å flytte ressurser fra regionkontorene til lokalkontorene. Samtidig blir klagesakene flyttet til sentralt hold, for å få en lik behandling av klagene, sier statsråden.

Mattilsynet er fornøyd med vedtaket regjeringen har fattet.

– Det er i tråd med vår anbefaling. Vi skal jobbe hardt for å etablere de nye og sterkere regionene allerede fra årsskiftet, sier Harald Gjein, som er administrerende direktør i Mattilsynet.