NRK Meny
Normal

Hit kommer Mattilsynets nye hovedkontor

Mattilsynet ønsket å samle regionledelsen for Nordland, Troms og Finnmark i Tromsø, noe regjeringen ikke var enig i. Dermed etableres Nord-Norges nye hovedkontor på Sortland.

Sortland sett fra lufta

NYTT HOVEDKONTOR: Sortland blir nytt hovedkontor for Mattilsynet i Nord-Norge. Det gleder politikerne.

Foto: (cc) «Sortlandair5» av Sgraff29 på Wikimedia Commons

I dag ble det kjent at regjeringen går inn for en ny inndeling og lokalisering av regionledelsen i Mattilsynet.

Mattilsynets forslag ble fulgt på alle punkter, med unntak av ett. I stedet for å samle regionledelsen for Finnmark, Troms og Nordland i Tromsø, skal regionledelsen samles i Sortland.

Det er en nyhet som faller i god jord hos ordfører Grete Ellingsen i Sortland kommune.

– Lykkelig over å ha blitt hørt

Grete Ellingsen

LYKKELIG: Ordfører Grete Ellingsen i Sortland kommune er lettet over resultatet.

Foto: Ove Aalo

– Denne nyheten tar jeg imot med stor glede. Jeg er lykkelig og lettet for at vi har blitt hørt i dette spørsmålet, sier Grete Ellingsen til NRK.

Hun forteller at Mattilsynets eget forslag var å legge ned de eksisterende regionskontorene i Sortland og Kautokeino, og samle alt i Tromsø. At regjeringen i stedet går for Sortland, mener ordføreren sender positive signaler gjennom landsdelen.

– At man velger å legge ting utenfor de store byene sender viktige signaler ikke bare for Vesterålen, men for hele Nord-Norge. Ikke minst for Sortland betyr dette veldig mye.

Fra før rommer Sortland blant annet hovedkvarteret til Kystvakten, legger ordføreren til.

– Vi bygger nå en sterk region med tanke på de behovene Nord-Norge vil ha i fremtiden. Jeg har hatt store forhåpninger til egen regjering, og jeg synes derfor det er positivt at man har blitt hørt i dette spørsmålet.

– Betyr dette flere arbeidsplasser?

– Det er litt tidlig å si om det kommer flere arbeidsplasser. Det er uansett et veldig godt grunnlag for mer aktivitet, det være seg regionalt eller lokalt.

– Klok beslutning

Tomas Norvoll

KLOK BESLUTNING: Sortland har alle forutsetninger for å lykkes, mener fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap).

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Også fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) beskriver beslutningen som god avgjørelse fra regjeringen.

– Sortland ligger midt i det blå matfatet og kontoret der har vist at de kan levere de tjenester både næringslivet og myndighetene trenger, sier han.

Han er overrasket over at beslutningen kom såpass raskt.

– Men det er en klok beslutning. Jeg mener Mattilsynets innstilling om å legge ned kontorene i Sortland og Kautokeino, og i stedet bygge et helt nytt i Tromsø, var unaturlig. Sortland har alle forutsetninger for å lykkes, fortsetter han.

– Så synes jeg prinsipielt at når man bruker masse energi på å legge de nasjonale funksjonene i de største byene, så kan man legge de regionale funksjonene i de mindre. Det er viktig at denne typen kompetansearbeidsplasser finnes i resten av Nord-Norge, avslutter fylkesrådslederen.

– Godt fornøyd

Sylvi Listhaug i parken i Ålesund

OVERFØRER RESSURSER: – Dette gjør vi for å overføre ressurser fra administrasjon til mer tilsyn og veiledning i bedriftene, forklarer landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

Foto: Inger Johanne Ruset / NRK

Endringen innebærer at seks av dagens regioner blir slått sammen til tre fra 1. januar, mens to regioner videreføres uendret. Ledelsen og ansatte i Mattilsynet ble informert om endringen onsdag formiddag, skriver Avisenes Nyhetsbyrå.

– Dette gjør vi for å overføre ressurser fra administrasjon til mer tilsyn og veiledning i bedriftene, sier landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Vi vil få en enklere, mer enhetlig og effektiv forvaltning. Målet er å flytte ressurser fra regionkontorene til lokalkontorene. Samtidig blir klagesakene flyttet til sentralt hold, for å få en lik behandling av klagene, sier statsråden.

Mattilsynet er fornøyd med vedtaket regjeringen har fattet.

– Det er i tråd med vår anbefaling. Vi skal jobbe hardt for å etablere de nye og sterkere regionene allerede fra årsskiftet, sier Harald Gjein, som er administrerende direktør i Mattilsynet.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.