Hopp til innhold

Spurte 1500 unge søringer om de ville bli nordlendinger – frykter smalt jobbmarked og dårlig vær

Selfies med midnattssola i Lofoten ble koronasommerens store hit. Men den fine naturen er ikke nok til at unge søringer vil flytte hit.

Jentegjeng i Kristiansand

BLIR I SØR: Mathilde Johnsen (t.v), Adine Victoria Bjerke og Eline Rasmussen bor i Kristiansand og går på videregående skole. De ønsker ikke å flytte nordover.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Nord-Norge har enorme ressurser og stort potensial for utvikling. Men skal dette realiseres må landsdelen lokke folk til å flytte nordover.

Erlend Bullvåg, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen Nord universitet, sier den ferske undersøkelsen viser at søringenes holdning til Nord-Norge er bedre, men at mye gjenstår for at unge ønsker å flytte på seg.

– Totalt sett synes ikke de unge det høres veldig attraktivt ut å bo her, sier han til NRK etter presentasjonen i Stormen bibliotek i Bodø.

Han har ledet arbeidet med den ferske undersøkelsen, og har samarbeidet med NHO og Civita. Bullvåg håper nå både politikere og borgere i nord er klare for å gjøre landsdelen mer attraktiv for unge.

Få vil flytte nordover

Av de 1500 som ble intervjuet i undersøkelsen svarte 71,4 prosent av de unge i alderen 20–40 år at de har besøkt eller tidligere bodd i landsdelen. Dette er en økning med hele 22,3 prosent fra 2019.

Bullvåg

Erlend Bullvåg presenterte i dag den nye undersøkelsen som viser at mange unge nordmenn ferierte i Nord-Norge i fjor. Men til tross for at de synes landsdelen er fin påpeker de aller fleste at de ikke ønsker å flytte nordover.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Men av dem som ble spurt opplyser kun 3,6 prosent at de vurderer å flytte til Nord-Norge. Om dette er Bullvåg peker på at mer informasjon om mulighetene kanskje kan være løsningen.

– Åtte av ti sier de har for liten tilgang til informasjon om mulighetene i Nord-Norge. Det er interessant, og der ligger koden vi må knekke.

Han forteller videre at Norge er helt avhengig av kunnskap om hva som skal til for at unge potensielt skal flytte nordover.

– Dette kan hjelpe våre politikere, bedrifter og menneskene her nord, til å sette inn de rette tiltakene slik at vi kan bygge en bro for de unge sørfra - slik at de velger å flytte nordover. Folkestrømmen til nå har gått motsatt vei, så det er åpenbart stategiene har vært utilstrekkelig.

Undersøkelsen skal med andre ord være et grunnlag for hvilke tiltak som eventuelt settes inn for å lokke søringer nordover.

At ikke alle unge ønsker å flytte nordover får NRK bekreftet av ungdommer i Kristiansand.

Daniel Nordvik (t.v), Jonas Pedersen og Benjamin Øvrevik

IKKE FØRSTEPRIORITET: Daniel Nordvik (t.v), Jonas Pedersen og Benjamin Øvrevik forteller at det er liten sannsynlighet for at de flytter nordover.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Folk med rar dialekt

Daniel Nordvik, Jonas Pedersen og Benjamin Øvrevik går på videregående skole i Kristiansand. Ingen av de har tidligere besøkt Nord-Norge, og de har heller ingen planer om å flytte til det de beskriver som mørke, kalde nord.

– Det er ikke førsteprioriteten min, sier Benjamin og legger til:

– Det er for kaldt der.

Han får støtte fra både Jonas og Daniel.

– Men det er fine omgivelser og fin natur der oppe, legger Daniel til.

Mathilde Johnsen, Adine Victoria Bjerke og Eline Rasmussen, som også går videregående skole i Kristiansand, har ingen umiddelbare planer om å pakke sekken.

– Det er lite lys, kaldt og rar dialekt, sier Mathilde Johnsen og legger til:

– Men rar dialekt har vi her også, ler hun.

Adine, den eneste av de tre som har besøkt Nord-Norge, forteller at det er hyggelig folk i nord, men at hun foretrekker å bo på Sørlandet.

– Det var veldig fint, men veldig annerledes. Dialekten er annerledes. Og så banner de veldig mye.

Rapporten er med å kartlegge hva som skal til for at folk skal vurdere å flytte nordover. Bullvåg forteller at det handler om forskjellige aspekter av samfunnet.

– De er opptatt av ting som billig barnehage og at det må være lett å finne seg jobb. I tillegg nevner de at det burde åpnes for studier uten å få studielån.

Redd for smalt jobbmarked og stygt vær

Til tross for at rekordmange unge besøkte Nord-Norge i 2020 er det lite som tyder på at det plutselig blir mange nye nordlendinger.

Ferie i Lofoten

FERIEPARADIS I NORD: Mange ferierte i Lofoten i sommer, men det er ikke så veldig mange som ønsker å flytte nordover.

Foto: Sondre Skjelvik / NRK

I dag er Nord-Norges andel av befolkningen nå nede i 9 prosent. Fødselstallene raser og I i 2020 falt folketallet i Nordland med 912 innbyggere.

– De er redde for et smalt arbeidsmarked, at det er vanskelig å finne seg jobb, samtidig som de ikke er spesielt glad i været, forteller Bullvåg.

Rapport

Høyres toppkandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Høyres toppkandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim, er enig med Bullvåg i at dette er kunnskap de er helt avhengig av for å kunne sette inn de riktige tiltakene.

– Dette er veldig interessant, og er akkurat det vi trenger for å lage politikk som virker.

– Vi skal vurdere flere av disse tiltakene som de unge påpeker frem mot landsmøte, blant annet at de ønsker fradrag på studielån.

Et uttak fra banken

Disse grepene er imidlertid ikke er nok. Det må mer til.

– Det må noen radikale tiltak til. For dette vil lønne seg for AS Norge. Næringslivet går godt, og vi trenger ung, kvalifisert arbeidskraft.

– Hvorfor er det viktig å få unge nordover?

– Fordi næringslivet har det behovet. Vi har en stor privat sektor i Nord-Norge. Den vil finansiere velferden for alle i Norge fremover.

Om Nord-Norge til slutt skulle klare å få flere unge søringer nordover, vil disse tas fra andre steder.

Bullvåg er imidlertid tydelig på at det er på sin plass.

– Nord-Norge har bidratt med mange ungdommer sørover. Vi skal ikke tenke på det som et tyveri, mer som et uttak fra banken.