Sørfold-musiker med egne viser

Musikeren John Kristian Karlsen fra Sørfold debuterer som plateartist med egne viser. Distriktsmusikeren har kalt plata for «Nordlandsfjellan» etter ei vise med samme navn.

John Kristian Karlsen

John Kristian Karlsen har opptrådt mye som sanger i Salten-distriktet. Nå gir han ut debut-plate.

Foto: Jørgen Holst

Etablert som sanger

Han har jobbet ni år som distriktsmusiker i Sørfold. John Kristian Karlsen underviser i sang og gitar, men halvparten av arbeidstida bruker han som utøvende musiker.

- Jeg er så heldig at jeg er femti prosent utøvende musiker i jobben min, sier han. Og det er en veldig god grunn til å holde på en sånn jobb.

Og mange, spesielt i Sørfold og Fauske, kjenner han som sanger. Han har opptådt på mange konserter.

Han er oppvokst på Styrkesnes i Sørfold, men bor nå på Fauske.

Opera

I Bodø vil mange kjenne han fra opptredener på operapuben Picadilly. Og han har sunget opera på mange konserter, men regner seg ikke som operasanger.

- Jeg tok jo utdanning på universitetet med opera som hovedfag. Og så har jeg konservatorie-utdanning med utøvende sangutdanning fra Tromsø og Tyskland, sier han.

Og han får stadig nye opera-oppdrag. Sist sang han rollen som Alfredo på Trøndelag Teater i november. Da hadde han også en opptreden i Nidarosdomen - denne gangen med jødisk liturgi.

Egne viser

- Jeg kunne ikke tenkt meg å skrive noe klassisk, sier han. Det har jeg ikke kompetanse til. Jeg kan utøve det, men ikke skrive det.

Han sier det ikke er noe rart i at han har skrevet viser. Det var jo gitaren og sangen han begynte med.
I et par år har han kost seg med å skrive de 12 sangene på plata, og innspillingene er gjort sammen med et knippe profesjonelle musikere.

Nordlandsfjellan

Ideen til tittel-visa på plata fikk John Kristian Karlsen av en bekjent. Han sa at når han døde skulle asken spres i fjellet.

- Det skulle jeg personlig få gjøre. Jeg skulle gå på toppen av et fjell og så skulle jeg spre den ut så den fikk sveve mellom fjellene.

John Kristian Karlsen sier kjærligheta til Nordlands-naturen også har vært inspirasjonskilde til visa, og at han ikke har noen problemer med å identifisere seg med visa han har skrevet.

HØR: Musikk under polarhimmelen

Lenke til Musikk under Polarhimmelen som podkast

Alt om: Musikk under polarhimmelen