Hopp til innhold

Søppelmangel gir midlertidig stans for omstridt anlegg

Komposteringsanlegget i Holandsvika i Vefsn sliter med å få tak i nok avfall til å holde produksjonen igang. Naboene, som lenge har ytret sin misnøye, har ikke dårlig samvittighet.

Avfallshaugen ved Helgeland Bioenergi

Komposteringsanlegget i Holandsvika i Vefsn ble i 2013 stengt på grunn av store luktproblemer for naboene. Nye eiere overtok, men råstoffmangel har ført til midlertidig stans i produksjonen.

Foto: Tom Roger Reinfjell

– Vi må være der avfallet er. Dersom vi ikke får levering av nok avfall hit må vi vurdere å flytte anlegget, sier konstituert daglig leder John Christoffer Worsøe i K2 Nord til NRK.

Det er drøyt ett år siden Fylkesmannen i Nordland ga klarsignal til ny drift ved komposteringsanlegget i Holandsvika i Vefsn kommune. Det skjedde til tross for omfattende mostand både blant politikerne og beboerne i området.

De siste månedene har det imidlertid vært midlertidig stans i produksjonen. Årsaken er mangel på nettopp avfall.

– Planen var at vi skulle få tak i mer råstoff etter hvert som det ble kjent at anlegget var i drift og fungerte bra, forklarer Worsøe.

– Hvor lenge blir det stans i driften?

– Det vet vi ikke. Vi må se an markedet i løpet av vinteren.

– Motbevist kritikken

NRK har flere ganger tidligere fortalt hvordan slakteavfall har gjort livet surt for innbyggerne i Holandsvika.

I 2013 ble det forrige komposteringsanlegget stengt, og nye eiere overtok i 2014 tillatelsen til å starte kompostering av fiskeavfall og matavfall, med fylkesmannens velsignelse.

Worsøe i K2 Nord mener de har bevist at kritikken var ubegrunnet.

– Vi skjønner at lokalbefolkningen var skeptisk med tanke på det de har opplevd tidligere, men vi har brukt mye tid og ressurser på å vise at det er mulig å få til drift uten ulemper for de som bor der. Det mener jeg vi har klart, og myndighetene er også fornøyd.

– Er dere overrasket over at det har vist seg å være vanskelig å få kontrakter?

– Vi hadde ikke regnet med at motstanden skulle ha så stor betydning. Spesielt ikke når vi fikk bevist at vi hadde rett og motstanderne feil.

Ikke dårlig samvittighet

Tor Evensen

Leder i Nyland og omegn velforening, Tor Evensen, mener fortsatt anlegget bør flyttes.

Foto: Privat

Leder av velforeninga i Holandsvika, Tor Evensen, hevder på sin side at også det nye anlegget har ført til luktproblemer for de som bor i området.

– Nå som produksjonen er midlertidig stanset har vi derimot ingen plager. Jeg mener det beviser at det ikke er mulig å drive et komposteringsanlegg midt i et boligfelt.

– Men de sier jo selv at de har bevist at de kan drive det uten ulemper for dere?

– Jeg vil ikke kritisere dem for ikke å ha gjort sitt aller beste, men vi må forholde oss til luktplagene vi opplever. Vi har ikke dårlig samvittighet for at vi har sagt ifra, og tror fortsatt det er mest fornuftig å flytte anlegget til et sted langt fra folk.

Avrenning fra avfallshaugene ved Helgeland Bioenergi

Avrenning fra avfallshaugene fra det forrige selskapets anlegg, som ble stengt i 2013.

Foto: Tom Roger Reinfjell