Sony bøyde av - får likevel vise musikkvideo

Musikkvideoen fra lærerne ved Hadsel videregående skole lever igjen i beste velgående på YouTube.

Created by InfoDispatcher

Lærerne måtte fjerne musikkvideoen de lagde som en hyllest til avgangselevene, med utgangspunkt i låten «Hall of Fame» med de utenlandske artistene The Script og Will.I.Am.

Kolbjørn Hoseth Larssen

Medielærer, Kolbjørn Hoseth Larssen.

Foto: Ove Aalo

Torsdag formiddag fikk medielærer Kolbjørn Hoseth Larssen en telefon fra Sony Norge, med beskjed om å fjerne musikkvideoen de laget som en hyllest til elevene. Begrunnelsen var at de ikke har rettigheter til musikken i videoen, og de ble enige om at den skulle fjernes fra YouTube. I ettermiddag fikk Larssen en E-mail fra Sony Norge som sier at videoen kan bli brukt likevel.

Sony Norge reagerte ikke på at de hadde laget videoen, men at den ble videreformidlet i flere nasjonale medier som NRK, TV 2 og VGTV.

– Vi ga beskjed til alle som kontaktet oss om musikkvideoen, at de selv måtte ha rettighetene til å vise den, sier Larssen til NRK.no

Sterke reaksjoner

Tilbaketrekningen av videoen skapte sterke reaksjoner blant folk, og mange skrev sinte kommentarer om hvorfor Sony kunne trekke tilbake videoen og at det ikke var noe galt.

– Folk begynte å diskutere opphavsrett og at sånn type brukergenerert video som ikke har kommersiell interesse burde man strengt tatt ha lov til å ha på nettet, forteller Larssen.

I ettermiddag fikk Larssen en E-mail fra Sony med en kopi fra en person som hadde skrevet til Sony tidligere og hadde tatt opp problemet med videoen.

– På den sto det at folk fra hele verden synes denne videoen var bra og at det betyr noe for mange av dem. Da er det rart at man skal stenge videoen, sier larssen.

En i USA hadde sett videoen og skrevet følgende:

«It is wonderful to be reminded that there are still places in the world where education is celebrated as the gift that it is».

– Vi har fått melding om at videoen har blitt vist i Asia, Australia, USA og på The Daily Telegraph i England i tillegg til Norge, sier Larssen

Sony Norge forteller at det aldri var et krav om at videoen måtte fjernes fra YouTube, men da Larssen spurte om han skulle gjøre det så takket Sony ja.

Se videoen som fikk tillatelse til å bli vist igjen.

– Lever av å undervise

Medielæreren tar kravet fra musikkgiganten med knusende ro.

– Vi lever av å undervise, og ikke av å lage videoer til YouTube, så for oss er ikke dette noen krise, sier Larssen.

– Vi hadde aldri trodd at videoen skulle bli så populær. Vi la den ut for å vise den til elevene. Men vi ser at vi har et ansvar, og derfor har vi fjernet den. Samtidig synes jeg det er litt rart. Man skulle tro at artistene ville vært glade for at musikken deres blir spredd på en positiv måte.

Lærervideoen ble raskt et nettfenomen ikke bare i Norge, som onsdag også på utenlandske nettsteder både i Europa, USA og Asia.

– Det var et sjokk. Vi hadde aldri trodd at den skulle bli så populær. Men morsomt er det og stemninga på skolen er ekstra god om dagen, sier Hoseth.

Skaper minner

Det er andre gang lærerne ved skolen gir avgangselevene en video i avskjedsgave. Arbeidet med filmen startet i midten av april og var ferdig for en uke siden. Mandag denne uken hadde elevene offisiell avslutning og fikk samtidig se resultatet.

– Nå har de noe se på når de forhåpentligvis savner oss. Nå vet jeg ikke hvor mye elevene savner lærerne sine fra videregående, men tanken er at de alltid er velkommen på besøk, sier Larssen.

Se videoen som ble laget for avgangselevene i 2010 under:

– Musikktyveri

Sony forklarer hvorfor de ba lærerne fjerne videoen fra YouTube i dag.

– Vi ba dem om å fjerne videoen fordi det ikker er lov til å bruke musikk man ikke har rettigheter til. Når noen stjeler musikken vi har rettigheter til, må vi si fra. Og det gjorde vi på en pen måte, og det vil ikke bli noen videre konsekvenser for skolen eller lærerne, sier direktør Fred Engh hos Sony Norge.

Sony Norge er ansvarlig for musikken Sony har rettigheter til, og Engh sier det finnes regler selskapet må forholde seg til.

– Det kan godt tenkes at dette er god reklame for låten og artistene, men det spiller forsåvidt ingen rolle. For å videreformidle musikken, må det innhentes tillatelse først.

Sony har startet med å fjerne hovedkilden, og så får se hva vi gjør videre med saken.

– Vi må se på om noen medier har brukt musikken uten tillatelse, sier Engh.

Det går omtrent 500 elever på skolen som har avdelinger på Stokmarknes og Melbu i Hadsel kommune i Vesterålen.

– Veldig rørende

Hadsel videregående skole

Musikkvideoen er utelukkende produsert av de ansatte på skolen.

Foto: Skjermdump

Elevene ved skolen hadde hørt rykter om at lærerne planla og lage en film forteller avgangselev Ulrikke Kristoffersen fra medielinjen, men sikre var de ikke før de så filmen under avslutningen.

– Vi klarte å holde tårene tilbake helt til filmen startet. Vi setter stor pris på å ha det med videre. Det er helt fantastisk at de gjør noe slikt. De bryr seg mer om elevene enn det som er vanlig.